Menu 

Glog se obično pominje kao odličan prirodni lek za kardiovaskularni sistem i za smirenje, ali on ima još mnogo blagotvornih svojstava. Plodove beremo u septembru i oktobru. Saznajte više o glogu, ali donosimo vam i recepte za sirup i tinkturu od gloga.

Sve tajne “doktora gloga”

Blagotvorna svojstva ovog “priodnog doktora” su brojna. Povoljno utiče na rad srca i krvnih sudova, reguliše krvni pritisak i stvara zdravi balans u organizmu. Srećom, ovo drvo je vrlo rasprostranjeno i razne vrste su se prilagodile različitim podnebljima.

Pun je flavonoida, koji blagotvorno utiču na kardiovaskularni sistem. Tonik od gloga se dobro slaže i sa mnogim drugim biljnim tonicima i ojačava njihov pozitivni uticaj na organizam.

Ljudi, koji imaju problema sa srcem, u dogovoru sa lekarom trebalo bi da se prepustiti nekoj “glog terapiji”, sa kojom mogu i umanjiti posledice stresa, glaukoma, upaljenih vena, hemoroida.

Lekari ga nisu zanemarili, pa ga često preporučuju kao lek, a ispituju ga i za borbu protiv leukemije.

Kako ga upotrebiti?

U prodaji postoje kapi, tinkture, sirupi i ekstrakti od gloga, ali i sušene bobice. Možete koristi čaj od sušenih cvetova i listova, ali i upotrebljavati tinkturu – par kapi sa kašičicom meda. Mi vam donosimo recepte za sirup (koji možete upotrebljavati kao sok, preliv za palačinke i sldoled) i tinkturu za zdravlje srca.

Sirup od gloga

Za ovaj sirup su vam potrebne bobice gloga (sveže ili sušene), voda i med. Pokušajte prvo sa manjim količinama.

Stavite 1 šolju svežih bobica gloga (a ako koristite sušeni, treba vam samo pola šolje) u šerpu i uspite 3 šolje čiste izvorske ili destilovane vode. Pomešajte i stavite na šporet da kuva. Kada prokuva smanjite temperaturu i ostavite da bobice krčkaju 2 do 3 minute, pa sklonite sa šporeta. Izgnječite u potpunosti bobice u vodi uz pomoć obične kašike za gnječenje krompira – dobićete lepu kašicu.

Procedite kašu kroz cediljku u posudu, dodajte 1 šolju meda i dobro promešajte. Dobijeni sirup sipate u tamne flaše i čuvajte ih u frižideru do 6 meseci.

Tinktura

Za tinkturu možete, takođe, koristiti sveže ili sušene bobice. Napunite veću teglu do pola bobicama gloga i prelijte 80-odstotnim alkoholom (možete upotrebiti i votku). Alkohol bi trebalo da u potpnosti pokrije bobice, ali ostavite 5 cm slobodno od nivoa tečnosti do ruba tegle. Pritisnite bobice nečim da bi stalno bile potpoljene. Ukoliko budu virile iz alkohola moglo bi doći do kvarenja.

Zatvorite teglu i ostavite na hladnom, suvom i tamnom mestu na 4 do 6 sedmica. Svakih nekoliko dana potrebno je da promešate sadržaj tegle i pripazite da bobice ne dođu u doticaj sa vazduhom.

Posle samo procedite tečnost i prespite u manje boce. Ako tinkturu budete čuvali na hladnm i tamnom mestu, može da traje i do 2 godine. Takođe, tinkturu možete napraviti i sa jabukovom sirćetom, ali će biti slabija od alkoholne. (U tom slučaju prilikom pripreme ne koristite metalne poklopce na tegli ili posude od metala).

Upozorenja

Iako je glog siguran za korišćenje nije ga preporučljivo koristi uz neke lekove za srce. Najbolje je da se posavetujete sa lekarom pre nego se sami upustite u lečenje uz pomoć gloga.

Piši!
Širi dalje!
13 komentara
 1. Slobodanka Danka Adžić Tapavica

  Da,to sam ponekad jela kao dete,ali nisu ostavile neki utisak na mene,osim boje. Ovo drvo je baš rodilo…

 2. Senko Slobođanac

  Vampirdrvo

 3. Gordana Butković

  pravi izraz GLOGINJE

 4. Gordana Goca Stoilkovska

  kako se pravi pekmez , molim recept ako moze , unapred hvala

 5. Rade Ivanovic

  ja ti licim na gloginjara..

 6. Anica Galo

  To sam voljela jesti.

 7. Mira Radivojević

  Od gloginja se ne pravi pekmez nego od drenjina !!!

 8. Božena Kljaič

  a ja sam pravila pekmez …..i ne da je odličan fantastičan je pravi gurmanski

 9. Milena Ninkovic

  Ja sam pravila liker od gloginja,i odlican je :)

Napišite komentar