Menu 

Vežbanje sa astmom u većini slučajeva ne predstavlja problem, ali postoje oni kojima astma uveliko otežava pokušaje vežbanja jer im vežbanje izaziva kratak dah i mnoge druge simptome. Otkrivamo vam najbolje i najgore vežbe za asmatičare.

Odmah na početku ćemo vam reći da to što imate astmu ni u kom slučaju ne treba da vas sputava kad je u pitanju vežbanje. Postoje čak olimpijci koji koriste lekove protiv astme pri tom se profesionalno baveći sportom.

Ključna stvar je da astmu držite pod kontrolom, redovno uzimate lekove i pažljivo odaberete vežbe koje vam najviše odgovaraju.

žena vježba hodanje

Hodanje

Jedno istraživanje sporovedeno nad odraslim ljudima obolelim od astme pokazalo je da im je hodanje tri puta nedeljno, 12 nedelja poboljšalo kontrolisanje astme i nivo vežbanja i to bez napada.

Oni su svoju polučasovnu vežbu započeli sa pet minuta zagrevanja i završavali sa pet minuta hlađenja. U ovom slučaju zagrevanje je od velike važnosti jer vam podiže nivo tolerancije.

Joga

Joga se preporučuje ljudima koji imaju astmu upravo zbog kontrole disanja koju joga podstiče, jer vežbe disanja aktiviraju više područja u plućima. Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su praktikovali 2,5 sata sata joge nedeljno nakon 10 nedelja smanjili upotrebu lekova protiv astme.

bejzbol

Bejzbol

Iako nije sport koji je preterano popularan za naše podneblje probajte se njime baviti ukoliko imate astmu jer je to stop-start sport koji se asmatičarima puno više preporučuje od sportova gde je aktivnost konstantna što može biti okidač za asmatične napade.

Golf

Golf ne samo da je dobra terpeutska aktivnost koja umiruje misli već se ubraja među aktivnosti kao stvorene za asmatičare. Zbog kombinacije zamahivanja palicom  i šetanja preporučuje se obolelima od astme, ali treba da obratite pažnju na polen ukoliko golf igrate napolju.

Sportovi sa reketom

Tenis, badminton i ostali sportovi sa reketom vam dopuštaju da proširite nivo energije na terenu sa redovnim kratkim odmorima između odigranih poena kad možete smiriti dah i popiti malo vode. Kod tenisa je sjajno i to što celo vreme imate kontrolu nad fizičkom aktivnošću i intenzitet igre možete prilagođavati sebi.

muškarac pliva

Plivanje

Plivanje je najidealniji sport za asmatičare jer dišete u vazduh koji je poprilično vlažan i uglavnom topao, a vreme provedeno u horizontalnom položaju u vodi može podstaći pokretanje šlajma koji se nakupio u donjem delu pluća.

Odbojka

Odbojka je sport koji je malko aktivniji od tenisa golfa i bejzbola, ali se asmatičarima takođe preporučuje.

Najgore fizičke aktivnosti za asmatičare

Fudbal. Obzirom na intenzitet igre, fudbal je sport koji se asmatičarima nipošto ne preporučuje jer se svodi na konstantno trčanje, ali ukoliko ste fizički spremni i bavite se sportom, možete probati.

Košarka. U košarci je jednostavno previše trčanja, skakanja, dodavanja da bi ste se upustili u igranje ovog sporta. Ali i u ovom slučaju postoje izuzeci, Tajson Čendler je NBA igrač kome je 2004. godine dijagnostikovana astma.

vožnja bicikla

Vežbe koje mogu biti i dobre i loše za asmatičare su:

  • Vožnja bicikla
  • Trčanje
  • Skijanje

Ako imate astmu i zaista želite da budete fizički aktivni, posavetujte se sa vašim lekarom koji će uzeti u obzir vaše fizičke predispozicije i preporučiti vam za vas ono najbolje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar