Menu 

Žene koje se bore sa sindromom policističnih jajnika znaju koliko je to neugodna pojava. Simptomi su veoma frustrirajući, a žene se često osećaju kako nemaju nikakvu kontrolu nad svojim telom. Mi vas danas pobliže upoznajemo sa sindromom policističnih jajnika i učimo vas kako da vratite kontrolu nad svojim telom.

U svetu se mesec septembar obeležava kao mesec sindroma policističnih jajnika kada se radi na edukaciji žena da bi se što lakše i uspešnije izborile sa ovim problemom.

Ovaj sindrom je jedan od najčešćih hormonalnih poremećaja sa kojima se susreću žene širom sveta i obično je on objašnjenje za mnoge veoma neugodne simptome koje doživljavaju. Na svu sreću postoji nekoliko efektnih prirodnih načina da pod kontrolom držite simptome uzrokovane ovim sindromom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-sad-worried-woman-image13830778

Šta je sindrom policističnih jajnika?

SPJ je hormonalni poremećaj koga odlikuju simptomi poput:

  • Istanjivanja kose, ali i pojačanog rasta dlaka na licu.
  • Problema sa kožom, akni i tamnih mrlja.
  • Gojenja, posebno u predlu struka.
  • Neregularnog menstrualnog ciklusa.
  • Neplodnosti.

Svi ovi simptomi su veoma zastrašujući posebno za žene koje pokušavaju ostati u drugom stanju. Još više zastrašujeće je to što lekari još uvek nisu sigurni šta too uzrokuje SPJ. Neke žene postanu rezistentne na insulin što uzrokuje da jajnici proizvode previše muških hormona, a upravo taj povećan nivo androgena uzrokuje hormonalni disbalans i sve simptome koje smo naveli. Ono što lekari sa sigurnošću znaju jeste da je sindrom policističnih jajnika obično nasledan i da je neizlečiv.

Lečenje i tretmani

Lečenje varira od samih simptoma koje žena ima, a može da uključuje:

  • Kontracepcijske pilule za regulaciju menstrualnog ciklusa.
  • Indukciju ovulacije za povećanje plodnosti.
  • Lekovi koji blokiraju androgen i povećavaju osetljivost na insulin.
  • Lekovi za smanjnje rasta dlaka.
  • Tretmani za akne i probleme sa kožom.

Da biste se bolje i uspešnije nosili sa ovom bolešću može vam pomoći i poseban plan ishrane te vežbanja.

Dijeta

Najvažnija stavka jeste da regulišete nivo insulina u krvi, a to počinje sa ugljenim hidratima. Hrana bogata ugljenim hidratima i vlaknima drži nivo insulina niskim, dok ugljeni hidrati bogati šećerima uzrokuju podizanje nivoa insulina.

Treba da unosite što više ugljenih hidrata koji su bogati vlaknima, a siromašni šećerima.

Ishrana treba da bude bogata voćem, povrćem, biljnim proteinima, belančevinama, posnim mesima te zdravim mastima. Vodite računa da unosite isključivo proizvode od celovitih žitarica i kupujte namirnice koje nesadrže šećer.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-worried-woman-image19431967

Vežbanje

Ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika je veoma teško da izgube kilograme i zato je redovna vežba neophodna.

Posavetujte se fitnes trenerom koji će vam zadati, za početak, lagani plan vežbanja, a možete početi i sa žustrijom šetnjom nakon svakog obilnog obroka. Isto tako, možete pronaći aktivnost koja vas zabavlja kao što su košarka, fudbal, vožnja bicikla ili kikboks.

Pokušajte vežbati pet dana nedeljno, po sat vremena.

Članak
Naslov
Kako držati pod kontrolom sindrom policističnih jajnika
Opis
Žene koje se bore sa sindromom policističnih jajnika znaju koliko je to neugodna pojava. Simptomi su veoma frustrirajući, a žene se često osećaju kako nemaju nikakvu kontrolu nad svojim telom. Mi vas danas pobliže upoznajemo sa sindromom policističnih jajnika i učimo vas kako da vratite kontrolu nad svojim telom.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar