Menu 

Konjuktivitis je bolest oka koja podrazumeva oticanje i crvenilo membrane koja obuhvata površinu oka, uključujući i očni kapak. Konjuktivitis je veoma česta pojava, nije opasna, ali je poprilično iritantna, a nestaje sama od sebe kroz 7-10 dana.

Donosimo sve što treba da znate o simptomima, uzrocima i lečenju pomoću prirodnih preparata kad je u pitanju konjuktivitis.

Opna koja obuhvata celo oko je obično u potpunosti čista, a ukoliko se javi neka iritacija ili infekcija ona postaje otečena i crvena. Najčešći uzročnici konjuktivitisa su:

 • Infekcija uzrokovana virusom ili bakterijom.
 • Suve oči usled nedostatka suza ili izloženosti jakom vetru ili suncu.
 • Hemikalije, dim.
 • Alergija.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Konjuktivitis uzrokovan virusom ili bakterijom je veoma zarazan i jako lako se širi među ljudima, posebno decom. Pošto je većinom uzrokovan virusom uglavnom se za njegovo lečenje ne propisuje nikakva terapija već nestaje sam od sebe. Kao i kod ostalih virusnih obolenja i u slučaju konjuktivitisa najvažnija je prevencija. Pazite da dobro perete ruke i nikada nemojte deliti predmete za ličnu higijenu, posebno peškire za brisanje lica sa drugim osobama. Ovo se posebno odnosi na mesta poput teretana gde cirkuliše veliki broj ljudi i ne možete biti sigurni da li je baš svaki od njih potpuno zdrav.

Virusni konjuktivitis najčešće uzrokuje adenovirus, isti onaj koji takođe uzrokuje respiratorne viruse, bolno grlo i upalu gornjeg respiratornog trakta. Herpes takođe može biti uzročnik konjuktivitisa, ali nešto ređe.

Simptomi virusnog konjuktivitisa

Virusni konjuktivitis ćete veoma lako prepoznati prema sledećim simptomima:

 • Crvenilo na beonjači.
 • Otečeni kapci.
 • Osećaj peckanja i svraba na kapku.
 • Otečen i osetljiv predeo ispred ušiju.
 • Suzenje očiju.
 • Stvaranje krmelja odnosno pojačana sekrecija iz oka.

Simptomi virusnog konjuktivitisa obično traju 5-7 dana, ali bolest se može razvući i do tri nedelje ili čak postati hronična. Konjuktivitis je u većini sučajeva potpuno bezopasan, ali može izazvati komplikacije u slučajevima ako osoba ima jeko oslabljen imuni sisitem, ako vidi samo na jedno oko ili ako nosi kontaktna sočiva. U tom slučaju treba da budete posebno pažljivi i čim pre se javite svom porodičnom lekaru.

Ako je vama ili vašem mališanu dijagnostikovan konjuktivitis u školu ili na posao se možete vratiti nakon što se simptomi počnu povlačiti, obično u roku 3-5 dana. U slučaju virusnog konjuktivitisa treba da uradite sve da sprečite širenje zaraze i izbegavate kontakt sa drugim ljudima kao i da ete u početku ne šaljete u vrtić ili školu.. Iako ne postoje konkretni lekovi postoji mnoštvo prirodnih lekova koji će vam olakšati i ubrzati proces izlečenja.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Simptomi i uzročnici bakterijskog konjuktivitisa

Najčešći uzročnici bakterijskog konjuktivitisa su:

 • Infekcija stafilokokom.
 • Grip tipa B.
 • Gonoreja.

Simptomi bakterijskog konjuktivitisa uključuju:

 • Crvenilo beonjače.
 • Sivi ili žuti iscedak iz oka.
 • Umeren bol.
 • Oticanje gornjeg kapka.

Bakterijski konjuktivitis se od onog virusnog razlikuje po količini iscetka koga je u ovom slučaju mnogo više i može se desiti da oko u potpunosti bude zatvoreno. Obično traje 7-10 dana bez antibiotske terapije i 2-3 dana ukoliko su uključeni antibiotici

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kako lečiti konjuktivitis

Pomoću lekova iz prirode umanjićete bol, neugodnost i stvaranje krmelja. Ukoliko nosite sočiva, skinite ih i nosite naočare dok konjuktivitis u potpunosti ne prođe. Sočiva dobro operite da ne bi ostali tragovi virusa na njima.

Hladni i topli oblozi. Gotovo jedini način za ubrzanje izlečenja kod konjuktivitisa su oblozi, topli ili hladni. Koristite one koji vama stvaraju olakšanje. Ako je uzrok konjuktivitisa alergija u tom slučaju više će vam goditi hladni oblozi, a u slučaju virusa topli, vlažni oblozi. Veoma je važno da za oba oka ne koristite isti oblog da se infekcija ne bi proširila. Oči možete ispirati i mlakom kamilicom.

Jedan od najiritantnijih delova konjuktivitisa je svakako stvaranje krmelja koji u većini slučajeva u potpunosti zatvore oko i potrebno je čistiti ih svakog dana, više puta. To radite sa vlažnom gazom i uvek brišite od unutrašnjeg dela oka prema vanjskom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar