Menu 

Masaža glave se u Indiji praktikuje hiljadama godina, a i dan danas se smatra jednom od najefektnijih masažnih tehnika koje se koriste. Saznajte više od dobrobitima masaže glave.

Ova tehnika masaže glave se bazira na tradicionalnoj indijskoj medicini ajurvedi i ima veoma važnu ulogu u raznim ritualima kao što su porođaji i venčanja. Pored toga ima veoma dobar učinak na otklanjanje stresa i upravo zbog toga postaje sve popularnija među zapadnom civilizacijom.

dreamstime_s_20875016

Kako deluje ajurvedska masaža glave?

Svaka ajurvedska masaža je specifična i posebna i to zato što terapeut prvo analizira pacijenta i na osnovu dobijenog zaključka bira posebnu mešavinu ulja i tehniku masaže u zavisnosti od dijagnoze. Biljna ulja kao što su susamovo, bademovo, kosovo, maslinovo ili ulje slačice se najčešće koriste kad je u pitanju ajurvedska masaža. A, tretman izgleda tako da se pacijent udobno smesti na stolicu dok mu terapeut prstima utrljava ulja u glavu počevši od strana prema centru skalpa, lagano pristiskajući akupresurne tačke na glavi, licu, vratu i ramenima, tretman može da uključuje i to da terapeut u šake uzima pramenove kose i nežno ih prebacuje sa jedne strane na drugu.

Ova masaža se uglavnom radi na glavi, ali može da se koristi i na celim leđima. Trajanje masaže je oko 30-40 minuta i donosi potpunu relaksaciju tela, duha i uma. Ukoliko na masažu odete pre spavanja sigurno nećete imati problema da utonete u san, a preporučuje se najviše jedna masaža nedeljno jer bi vas preintenzivno korištenje dovelo do potpune letargije.

Dobrobiti

Svi koji su probali ajurvedsku masažu potvrdiće da je to vrsta masaže koja svakako najviše opušta. Pored toga, na duge staze nas rešava stresa i stimuliše limfni sistem i potpomaže otpuštanje toksina iz organizma. Ajurvedska masaža glave je jedan od najboljih načina da se trajno rešite hroničnog bola u ramenima i vratu te bolova uzrokovanih migrenama ili sinusitisom (upalom sinusa) dok ulja koja se koriste tokom masaže pospešuju rast kose.

Ajurvedska masaža poboljšava cirkulaciju, poboljšava zdravlje kože i odgađa nastanak sedih vlasi.

dreamstime_s_26051165

Mere opreza

Pošto se tokom ajurvedske masaže glave kosriste razna ulja, preporučuje se da ukoliko ta ulja pre niste koristili, malu količinu utrljate na unutrašnju stranu zgloba ruke i pričekate da li će biti neke neželjene reakcije. Isto tako poželjno je da posle masaže ne zakazujete neke važne poslovne sastanke jer će vas poprilično opustiti. Oni koji imaju problem sa aknama trebalo bi da izbegavaju upotrebu ulja tokom ajurvedske masaže.

Pogledajte video kako izgleda ajurvedska terapija glave:

http://www.youtube.com/watch?v=0FbbWtArQAg&feature=youtu.be

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar