Menu 

Ako ste ove godine odlučili da se bavite baštovanstvom i da uzgajate svoje, organsko voće i povrće onda bi trebalo da znate šta ne bi trebalo da radite. Ukazujemo vam na najčešće početničke greške baštovana da ih ne biste ponovili.

Sjajna stvar kod baštovanstva je što više ne morate biti ograničeni prostorom, biljke možete saditi na balkonu, u saksijama i sve je više onih koji svoje male baštice prave na balkonima gradskih stanova. Baštovanstvo pored toga što će vam doneti mnoštvo zdravih i ukusnih plodova može biti i sjajan hobi za čitavu porodicu, a sigurni smo da će vaši mališani u obrađivanju zemlje uživati jednako kao i vi. Pre nego počnete sa obrađivanjem zemlje treba da pročitate koje to greške najčešće prave baštovani početnici.

???????????????????????????????????????????????????????????????

Previše zasađenih biljaka. Bez obzira ne to koliko ste uzbuđeni zbog sopstvene baštice treba da imate jasan plan sadnje i biljčica koje ćete uzgajati. Za početak posadite nešto manje biljaka i to onih koje ne zahtevaju preveliki brigu i koje sigurno uspevaju u vašem podneblju. Izbegavajte egzotične biljke. Bar za početak. Kasnije kako budete iskusniji baštovan, slobodno eksperimentišite, ali prvo savladajte osnove.

Zanemarivanje kvalitete zemljišta. Veoma je važno da pre sadnje dobro pripremite i što je moguće više oplemenite vaše zemljište. Bilo bi poželjno da uzorak zemljišta odnesete na analizu i po potrebi ga obogatite mineralima i nutrijentima koji će pomoći da vaše biljke bolje rastu.

Previše zalivanja. Iako je biljkama potrebna voda da bi rasle, isto tako ako ih previše zalivate koren biljke u zemlji može potpuno da istrune. Informišite se koliko tačno koju biljku treba zalivati, a to može da zavisi i od vrste zemljišta. I zato se vraćamo na prethodnu stavku – obavezno odnesite uzorak zemlje na testiranje!

Prerana sadnja. Ovo je sigurno jedna od najčešćih pogrešaka i zato se potrudite da je ne napravite. Proverite koja biljka kada uspeva i sadite sezonski. Na primer, paradajz dospeva na leto dok zelena salata najbolje uspeva u jesen i zato pazite u koje vreme šta sadite.

Ako letnju biljku posadite u vreme kada ni jutranji mrazovi još uvek nisu prošli budite sigurni da neće uspeti.

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sadnice su poseđene preblizu. Sadnicama je potreban prostor da bi rasle i dale plodove. Ukoliko su sadnice previše blizu jedna druge neće dati maksimalan broj plodova. U većini slučajeva na pakovanju semena i sadnica piše na kom razmaku treba da se sade i zato pažljivo pratite uputstva, ali i savete iskusnijih baštovana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar