Menu 

Trnjenje ruku i nogu je veoma česta i poprilično dosadna i neugodna pojava. Ako ste se ikad zapitali zašto vam ruka trne , šta to znači i kako da se toga rešite, na pravom ste mestu.

U većini slučajeva trnci u rukama i nogama su bezazleni i benigni i mogu biti uzrok pritiska na živac ukoliko vam je ruka u nepravilnom položaju dok spavate ili ako predugo držite noge prekrštenima u istom položaju. U oba slučaja ovaj osećaj je bezbolan i brzo prođe.

Postoje slučajevi teškog, epizodnog i hroničnog trnjenja ekstremiteta. Ukoliko su trnci praćeni simptomima kao što su svrab, bol, obamrlost i gubitak mišićne mase to može biti znak oštećenja nerva nastalog usled povreda, bakterijskih ili virusnih infekcija, izloženosti otrovima i sistematskim obolenjima kao što je dijabetes.

utrnula ruka

Takva i slična oštećenja nerava su poznata i kao periferna neuropatija jer utiču na nerve udaljene od mozga i kičmene moždine, najčešće one u rukama i nogama.  Postoji više od 100 različitih vrsta periferne neuropatije. Ovo stanje se vremenom može pogoršati pa čak izazvati smanjnaje pokretljivosti ili invaliditet u krajnjim slučajevima.

Veoma je važno da vam se na vreme uspostavi dijagnoza i zato obavezno posetite lekara ako vam ruke i noge često trnu bez vama objašnjivog razloga. Čim pre reagujete, mogućnost za trajne posledice je manja.

Najčešći razlozi za trnjenje ruku i nogu

Dijabetes je jedan od najčešćih uzročnika periferne neuropatije. U tom slučaju trnjenje se javlja prvo u oba stopala, a zatim se neugodni osećaj širi kroz cele noge, a isti osećaj je i u rukama uz ostale simptome koje smo naveli. Čak dve trećine ljudi koji boluju od dijabetesa imaju srednje do ozbiljno ošetećenje nerava, a u mnogim slučajevima upravo to je prvi simptom dijabetesa.

Sindrom uklještenog nerva. Bilo kakvo uklještenje nerava može dovesti do toga da vam ekstremiteti trnu. Tu spada sindrom karpalnog tunela kao i paraliza peronealnog i radijalnog nerva.

Sistemske bolesti. Tu spadaju bolesti bubrega, jetre, bolesti krvi i vaskularna oštećenja, amiloidoza, oštećenja vezivnog tkiva, hronične upale, hormonalni disbalans kao i benigni i maligni tumori koji vrše pritisak na nerve.

Nedostatak vitamina. Vitamini E, B1, B6, B12 i niacin su od velike važnosti za zdravu funkciju nerava. Nedostatak vitamina B 12 može dovesti do perniciozne anemije koja može biti uzrok periferne neuropatije. Isto tako višak vitamina B6 u organizmu može dovesti do toga da vam noge  ruke trnu.

Alkoholizam. Kod alkoholičara se češće viđa nedostatak tijamina i ostalih vitamina zbog uglavnom loše i nezdrave ishrane što može biti jedan od uzroka periferne neuropatije.

Toksini. Ovo uključuje teške metale kao što su živa, arsen i talijum kao i hemikalije koje se pronalaze u industrijskim okruženjima. Isto tako uzrok za trnce mogu biti i određeni lekovi, hemoterapija, lekovi protiv raka pluća, antivirusni lekovi i antibiotici.

trne ruka

Infekcije. Lajmska bolest, herpes-zoster, citomegalovirus, Epstin-Bar sindrom, herpes simpleks.

Autoimune bolesti. Gilian-Bar sindrom, lupus i reumatoidni artritis.

Fizičke povrde koje dovode do pritiskanja nerava.

Ako vam se trnjenje u rukama i nogama često ponavlja uz neke od propratnih simptoma javite se vašem lekaru koji će vam uraditi sve potrebne pretrageza postavljanje pravilne dijagnoze.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Mirjana

    Vrlo često mogu i psihički poremećaji da izazivaju taj osećaj, zbog povlačenja krvi iz perifernih krvnih sudova, kada krenu da se znoje dlanovi, razlog recimo može biti i neudobna obuća kada su stopala u pitanju.

Napišite komentar