Menu 

Sunčani prolećni dani su baš idelani da prošetate svoje omiljene bele lagane platnene patike. Ali, u većini slučajeva u kutiju ih na jesen spakujemo neoprane.

Prošle jeseni ste ih obukli “još samo jednom” i naravno “uhvatili” jesenjeg blata, isprljali “trljajući” po prašnjavoj cesti i sada su potpuno sive ili još gore – pune mrljica i flekica. Bele patike je uvek najteže očistiti, ali nije i nemoguće.

Mašinsko pranje

Neke platnene tenisice mogu biti oprane u veš mašini. Ali, uvek proverite upustva proizvođača. Ako perete platnene patike u mašini prvo im skinite pertle, očitite ih od krupnije prljavštine, stavite sa pertlama u neku staru jastučnicu i perite sa nekoliko starih peškira ili krpa. Uključite na hladno i stavite malo deterdženta. Važno je da patike perete sa peškirima da biste ublažili “udarce” u mašni. Ipak, imajte na umu da mnogi proizvođači veš mašina ne savetuju da ubacujete obuću u mašinu. Ako se nešto pokvari moguće je da vaša garancija neće važiti. Takođe, nisu svake patike podesne za mašinu, posebno ne kožne.

Clean II

Sigurniji način pranja

Platnene patike je ipak bolje da očistite ručno. Postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da ubrzate proces, ali imajte na umu da je ribanje neizbežno.

U čišćenju vam najbolje mogu pomoći soda bikarbona, sirće i topla voda. Pomešajte po 1 kašiku sode, sirćeta i vode da dobijete pastu. (Da biste što bolje izbelili patike dodajte i par kapi izbeljivača, ali ga ne koristite ako su patike u boji). Takođe, imajte na umu da izbeljivač može da ošteti gumu na patikama ako ih budete duže tretirali smesom.

Skinite pertle sa patika, pa operite površinski pod mlazom tople vode. Utrljajte smesu na patike i trljajte lagano uz pomoć četkice za ribanje ili četkice za zube. Trljajte kružnim pokretima. Dodavajte i pravite još paste ako je potrebno.

Sve perite nad lavorom tople vode, pa nakon trljanja ostavite patike u vodi (natopite i pertle) par sati. Nakon toga utljajte malo deterdženta, pa ih ponovo izribajte.

Isperite ih obilato vodom nekoliko puta, pa stavite na sunčano i toplo mesto da se ocede i osuše.

Kiselo mleko

Patike možete na nekoliko sati natopiti u mešavini vode i sode bikarbone ili samo u kiselom mleku. Posle ih operete trljajući. Takođe, napravite mešavinu od kiselog mleka i sirćeta i sa tim trljajte patike. Dobro ih isperite, pa pranje nastavite sredstvima za skidanje fleka sa bele odeće ili deterdžentom.

patike pranje 3

Gumeni đonovi

Na gumenim delovima patika ne bi trebali koristiti jake izbeljivače, jer ih mogu oštetiti. Radije ih izribajte belom pastom za zube i četkicom ili samo četkicom i vodom.

Takođe, aceton dobro deluje. Samo namočite kuglicu vate acetonom i obrišite zaprljane delove.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar