Menu 

Možda vam se čini da to postoji samo kod nas, ali bapski saveti oko brige za novorođenče, nege porodilje i trudnica postoje u celom svetu i sa njima se susreću mnoge žene širom planete. Za vas smo pronašli neke najzanimljivije, ali i najbizarnije.

Jeste li ikad od svoje bake, tetke, strine čuli da porodilja ne bi trebalo da se kupa niti izvodi bebu napolje pre nego prođe 40 dana od poroda. Isto tako veruje se da bi bebu dok je još uvek mala iz šetnje trebalo vraćati kući drugim putem, a ne onim kojim ste otišli. Tu su još i oni da bebu ne stavljate ispred ogledala, da mu ne stojite iznad glave i još mnogi.

Jedan od bizarnijih saveta za koje smo čuli je svakako onaj da bubuljicu ili crvenilo na bebinom licu namažete menstrualnom krvi i problem će nestati. Uvrnuto, zar ne? Evo koje još čudne savete slušaju mame širom sveta.

Ne dozvolite da vam žena koja ima menstruaciju drži bebu. Mnoge starije žene veruju da menstrualni ciklus na neki čudan način može loše uticati na bebu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-happy-retirement-grandmother-baby-grandchild-senior-women-holding-her-granddaughter-outdoor-nature-image40632076

Ne jedite jagode ukoliko ste trudni. Ovo babe savetuju jer veruju da će beba kad se rodi na koži imati trajni beleg nalik na ovo voće.

Ne gledajte miša ako ste trudni. U miša ne bi trebalo gledati da se dete ne bi rodilo sa velikim dlakavim belegom na koži.

Ne gledajte strašne i ružne stvari za vreme trudnoće a to sve zato da ne biste rodili ružno dete.

Ne dozvolite da mačka priđe bebi dok spava. U mnogim kuluturama se veruje da mačka može ukrasti dah bebe. Mi mislimo da iz potpuno drugih razloga ne treba da ne puštate mačku blizu bebe bar dok je još sasvim mala.

Čudan način za oblikovanje bebinog pupka. Da bebin pupak ne bi virio vani, već bio lep unutra, prema bapskim verovanjima, potrebno je pupak premazati jajetom, na njega staviti kovanicu, stisnuti prema dole i zalepiti samolepljivom trakom te držati tako sedam dana.

Kako da zaustavite mleko. Ovo sigurno nećete probati. Naime bapska priča glasi, da biste zaustavili produkciju mleka u dojkama, treba da izdojite mleko u šolju, prelijete ga preko kamena i kad se mleko na kamenu osuši, ni vi nećete više imati mleka.

Podelite sa nama neobične bapske savete sa kojima ste se vi susretale.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar