Menu 

Tokom trudnće sasvim je normalno da vam je raspoloženje pomalo nepredvidivo. U jednom trenutku se možete smejati, a već u drugom roniti gorke suze i to uglavnom bez nekog vidljivog razloga. Ako ste se pronašle, znajte da niste same i da kroz to prolazi veliki broj trudnica širom sveta.

Jedan od glavnih uzroka naglih promena raspoloženja su svakako hormonalne promene. Kada žena ostane u drugom stanju količina estrogena i progesterona u krvi se naglo povećava. To pomaže telu da se pripremi za trudnoću i sve ono što ga očekuje tokom devet meseci koji dolaze, ali isto tako može uticati na promene raspoloženja. Sve to vodi do nervoze i razdražljivosti po čemu su sve trudnice poznate.

Ipak uzrok nisu samo hormoni, jer trudnoća je zaista jedan od najvažnijih trenutaka u životu i ona sa sobom nosi mnoštvo brige tako da su promene raspoloženja sasvim normalna i očekivana pojava. U jednom trenutku možete biti previše uzbuđeni i srećni od same pomisli da ćete postati majka, a u drugom već možete „umirati“ od brige za zdravlje bebe, od straha od porođaja…

Neki od najčešćih razloga za brigu za vreme trudnoće su:

442506036_83c08abff3_z

  • Da li ću biti dobar roditelj.
  • Kako će dete promeniti odnos između mene i supruga.
  • Hoće li beba biti zdrava.
  • Hoćemo li finansijski mogli sve podneti.
  • Da li ću partneru biti i dalje privlačna.
  • Kako ću podneti porođaj.

Pored promena raspoloženja mnoge žene tokom trudnoće postaju i zaboravne što može biti posebno frustrirajuće i veoma je teško ostati veseo svo vreme, a ko se suošavate sa nekim fizičkim nuspojavama trudnoće kao što su žgaravica i jutarnja mučnina. S obzirom na sev promene kroz koje telo prolazi, promene raspoloženja nisu nikakvo čudo.

Kada prestaju problemi sa raspoloženjem?

Kod većine žena raspoloženje se normalizuje već početkom drugog tromesečja, a u tom periodu ćete primetiti kako imate veću kontrolu nad svojim emocijama i kako niste više nervozni i plačljivi kao ranije.

Nakon što prođe prvo tromsečje sasvim je normalno da imate povremene nenadane izlive emocije, a to može biti posebno izraženo kako se budete bližili terminu porođaja jer u tom periodu se pojačava briga oko samog porođaja, zdravlja bebe i toga da li ćete zaista moći da vodite računa o jednom živom biću.

Kako da sami kontrolišete promene raspoloženja?

Na prvom mestu veoma je važno da ne krivite sebe zbog toga kako se osećate, jer vi niste jedina trudnica koja se bori sa emocijama. Iako vam se možda čini teško , budite strpljivi i vaše emocije će se smiriti same od sebe. S druge strane postoji mnoštvo saveta koje možete isprobati da biste izašli na kraj sa promenama raspoloženja.

18609108096_2704df24e2_z

Razgovarajte. Jedan od sigurno najboljih načina jeste da kad ste tužni ili osećate da ste pod stresom jednostavno razgovarate sa nekim. Pokušajte biti što iskreniji kad je opisivanje vaših emocija u pitanju, od toga šta osećate prema partneru, porodici, prijateljima pa čak i samoj trudnoći.

Tražite praktičnu pomoć. Potpuno je neupitno da ćete verovatno želeti uraditi sve što je potrebno pre dolaska bebe, a to može biti prilično stresno i izvor nervoze. Ne ustručavajte se tražiti praktičnu pomoć.

Odmarajte. Teže se nositi sa promenama raspoloženja ako ste konstantno umorni i zato odmarajte što je više moguće. Kad god možete tokom dana, odspavajte i izbegavajte sav nepotreban umor.

Ostavite vremena za zabavu. Radite nešto što će vam bar na kratko vreme odvratiti pažnju sa trudnoće. Nešto u čemu uživatee, što vas opušta i zabavlja.

Vežbajte. Naravno samo uz saglasnost vašeg lekara i uz nadzor stručnog trenera koji vam neće dozvoliti da radite previše intenzivne vežbe.

Povežite se sa partnerom. Trudnoća je sjajan period da odnos sa partnerom dignete na još viši nivo. Tokom trudnoće je jako važno da se osećate voljeno i sigurno i to može da ublaži promene raspoloženja.

Nemojte osećati krivicu.Trudnoća je događaj koji će vam bez svake sumnje promeniti život iz korena i zato se nemojte osećati krivima što povremeno osećate nervozu i anksioznost čak i ako godinama radite na tome da dobijete bebu. Jednostavno prihvatite da ćete povremeno imati i neka negativna osećanja kada je u pitanju trudnoća i pomirite se s tim  da vas to nikako ne čini lošom osobom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar