Menu 

Trenutno je u svetu veliki broj žena, koje su preživele rak dojke ili koje se bore protiv ove opake bolesti. Za sve njih, pored tretmana, ključan je i način ishrane, stil života, ali i vežbanje.

Šta jedete i kako živite tokom i posle tretmana može presudno da utiče na ishod lečenja. Naravno i stil života morate prilagođavati, a poželjno je da uključite i lagane vežbe.

Dijeta za ublažavanje simptoma raka dojke

Posle operacije normalna je pojava mučnine i povraćanja, posebno ako ste prošli kroz hemoterapiju ili zračenje. Može doći i do gubitka apetita, osećaja opšte slabosti, naglog mršavljenja.

Posle tretmana najbolje je da jedete nekoliko manjih obroka tokom dana umesto tri velika; probajte sa proteinskim šejkovima i jogurtom umesto čvrste hrane, ako već ne možete jesti; primoravajte se da jedete lagane supice – pileće ili sa povrćem.

Možete probati i sa proteinskim prahom, naravno uz konsultacije sa doktorom. Obogatite ishranu domaćim i organskim proizvodima. Sveže domaće mleko, sir pomešan sa povrćem u salatama, krompir, riža, … Od grickalica bacite se na bademe, kikiriki i kvalitetne sireve.

Suština je da vaše telo treba više proteina nego obično, potrebno je da se ćelije oporave, da se izborite sa infekcijama, da ubrzate zarastanje rana i oporavak.

Odmah posle operacije morate brinuti o unosu proteina. Ako vam je doktor sugerisao da smršate na to se fokusirajte nakon prvog perioda oporavka.

Poželjno je da konzumirate organsku hranu, da izbegavate industrijski obrađene mesne proizvode, brzu hranu, gazirana pića, slatke sokove. Vratite se prirodi. Pokušajte sa što više sirove hrane. Napravite u proleće salatu od sremuša, uključite i ginseng, šipak (obavezno) i koprivu u ishranu. Bitno je da pojačate unos vitamina C, da pijete što više zdravih šejkova i smoothie napitaka. U dogovoru sa doktorom i nutricionistom razgovarajte o eventualnim kurama čišćenja organizma, detoksikacije – kakve šejkove možete uzimati, kakve čajeve piti. Koristite češće med i pčelinje proizvode nego šećer.

Da sprečite povratak raka

U ovom slučaju su veoma važni fitoestrogeni, biljni hormoni, od kojih su se neki pokazali vrlo efektnim kada je u pitanju antikancerogeno delovanje.

– Jedite više organske soje i proizvoda od soje, poput tofua, sojinog mleka, a možete probati napraviti i miso supu – u tekstu potražite više o miso supi i recept.

– I određeni antioksidansi su važni – jedite brokoli, džigericu, mango, da biste se zaštitili od delovanja slobodnih radikala.

– Potražite beta-karoten u mrkvama, kajsijama, jamu (tropska biljka) i drugim “narandžastim” biljkama. Neka istraživanja pokazuju da dijeta bogata hranom koja obiluje beta-karotenom može da poboljša oporavak od raka dojke.

– Likopen je takođe važan, a među povrćem bogatim likopenom na prvom mestu je paradajz. Uključite ga češće u ishranu da biste sprečili povratak raka.

– Bavljenje nekom fizičkom aktivnošću takođe se navodi kao važno u terapiji oporavka. Ali, razgovarajte sa doktorom pre nego se upustite u neko ozbiljnije vežbanje. U prvim danima posle operacije čuvajte se što bolje možete– zaštite se od udaraca i posekotina, ne nosite teške stvari, razgovarajte i sa psihijatrom. Ako se odlučite za vežbe, izaberite neke u kojima uživate, laganije i bezbedne.

Pročitajte i tekst .

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Apostol Loredana Si Gheorghita

    vreau si eu, ce bine arata toate

Napišite komentar