Menu 

Najnovija istraživanja pokazuju da prava vrsta muzike može da nas motiviše, pomogne nam da se osećamo moćnije i čini da budemo samouvereniji. Šta mislite, ima li istine u tome?

Sigurno ste primetili kako se na sportskim takmičenjima pre početka meča ili pri predstavljanju igrača uvek pušta muzika koja podiže i koja bi sportiste mogla podstaći da daju još više od sebe. Ali, šta mislite da li bi čovek bolje prošao na razgovoru za posao ako putem sluša određenu pesmu? Naučnici kažu da je to apsolutno moguće.

Nije tajna ni nepoznanica da muzika utiče na našu psihu, menja naše kupovne navike, podstiče veću konzumaciju alkohola pa čak olakšava bolove, a sad dolazimo i do saznanja da utiče na to da se osećamo samouvereno i moćno, što svakako može imati uticaja kad idemo na razgovor na posao.

http://www.dreamstime.com/stock-images-woman-wit-headset-image4860884

Jeste li ikad gledali fudbalsku utakmicu? Jeste li primetili da većina fudbalera u tunelu, pre uzlaska na teren ima slušalice na ušima? Naučnici kažu da je to zato što sportisti sebe uz pomoć muzike psihički pripremaju na “borbu”. Neki zatvore oči i upijaju ritam, neki lagano klimaju glavom u ritmu, ali čini se da im muzika pomaže da se mentalno pripreme na ono što ih očekuje.

U prvom segmentu istraživanja koje se sastojalo iz pet delova 75 učesnika je slušalo 31 pesmu od po 30 sekundi da bi odabrali one koje čine da se osećaju moćnima, dominantnima i odlučnima.

Druga grupa od 69 učesnika je podeljena na dve manje grupe, prva je slušala manje “moćne” pesme , a druga je slušala one koje najviše utiču na ljude. Na kraju slušanja su obe grupe učesnika dobile papir na kome je trebalo da dodaju slova koja nedostaju u reči P_ _ER. Među učesnicima druge grupa većina je napisala reč power (moć), a među prvom grupom, većina je dobila reč paper (papir).

Drugo istraživanje koje je sprovedeno nad studentima koji su učestvovali u debati pokazalo je da oni govornici koji pre izlaska pred ljude slušaju muziku će zahtevati da govore prvi i imaće manje treme.

Ovo je mali “eksperiment” koji bez problema možete probati i sami. Sledeći put kad budete išli na razgovor za posao ili ako treba da držite neku javnu prezentaciju pokušajte slušati muziku koja vam budi osećaj moći i samopouzdanja.

Javite nam da li ste primetili razliku.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar