Menu 

Imate problema sa anksioznošću, stresom ili niskim krvnim pritiskom, naša preporuka vam je da što više vremena provodite napolju jer nam priroda pomaže da se osećamo bolje, a evo i kako.

Iako vreme nije baš ono pravo prolećno, sa mnoštvom sunčanih dana, željno ga iščekujemo, a mi vam donosimo nekoliko razloga zašto bi lepo vreme trebalo u potpunosti da iskoristite i što više slobodnog vremena provedete u prirodi.

Ako ne spadate među one koji preterano obraćaju pažnju na Zemlju, ne vole šetnje po šumi i vreme provedeno po parkovima, trebalo bi to čim pre da promenite i vreme provedeno napolju stavite na listu svojih prioriteta jer nam fokusiranje na prirodu i njena bogatsva može pomoći da se osećamo puno bolje i popravimo svoje opšte zdravlje.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-hiking-young-woman-sunny-day-high-mountains-image33236769

Priroda kao lek

Lekari već više od hiljadu godina veruju da biljke mogu pomoći njihovim pacijentima da ozdrave. Mnoga istraživanja su pokazala da sivilo i sterilnost bolničkih soba nikako nisu od pomoći bolesnicima i dokazano je da pacijenti bolnica u kojima ima puno biljaka i čiji prozori gledaju na prirodne pejzaže imaju smanjenu potrebu za lekovima protiv bolova i puno se uspešnije oporavljaju.

U mnogim bolnicama širom sveta postaje praksa da svoje prostorije ukrašavaju bojama koje podsećaju na prirodu, ispunjavaju sobe biljkama pa čak i puštaju pacijentima scene prirodnih lepota dok leže na stolu za CT skeniranje.

Ono što je moderna medicina napokon počela da prihvata jeste činjenica da su telo i duh povezani i da ono što se dešava jednom utiče i na ono drugo. Lekari u Kanadi su čak kao lek počeli pacijentima da propisuju “vreme provedeno u prirodi”.

Kako nam priroda pomaže

Odgovor na ovo pitanje je puno jednostavniji nego što ste vi možda mislili. Naime, odlaskom u prirodu plućima obezbeđujemo udisanje svežeg vazduha i verovatno barem nekoliko minuta fizičke aktivnosti, oboje od velike važnosti za vaš organizam. U isto vreme, fizički se mičete od gužve, posla, grada i problema što će automatski smiriti otkucaje srca i sniziti krvni pritisak.

Isto tako, u prirodi ste izloženi uglavnom zelenoj boji koja dokazano ima opuštajuči učinak i dobro utiče na psihologiju čoveka. Istraživanja su pokazala da deca u bolnicama više vole plavu ili zelenu boju od bilo koje druge čak i kad su u pitanju devojčice, a jedna studija je dokazala da je vežbanje efektnije ukoliko ga obavljamo napolju.

Sa vremenom provedenim napolju mi jednostavno udišemo zdravlje i to u najbukvalnijem mogućem smislu. Naime, bakterija imena Mycobacterium vaccae koja se veoma često nalazi u zemljištu i za koju postoji velika verovatnoća da ćemo je udahnuti dok smo napolju sa sobom donosi brojne zdravstvene beneficije. Dokazano je da nam ova bakterija povećava nivo serotonina u mozgu, poboljšava sposobnost učenja pa čak i umanjuje simptome astme.

U krajnjem slučaju nikakva nauka nije vam potrebna da vam kaže kako je zdravo da što više vremena provedete u prirodi. Vodite se iskustvma ljudi koji osećaju mir i spokoj dok gledaju zalazak sunca ili slušaju vodopad kako šušti.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-couple-hiking-looking-view-image19530813

Kako više vremena provesti napolju?

Čim nam proleće zaista stigne u punom sjaju pauzirajte članstvo u teretani i sve vežbe obavljajte na otvorenom, trčite, vozite bicikl, koristite tertane na otvorenom ukoliko ih ima u vašem gradu. Mesto automobila ili gradskog prevoza na posao odlazite pešice, a pauze na poslu nemojte koristiti za kafe po kafićima već ručajte u obližnjem parku ili jednostavno prošetajte.

S druge strane postanite avanturista i sa svojom porodicom organizujte zabavne izlete, kampiranja i planinarenja u prirodnim lepotama kraja u kome živite. U tim situacijama ugasite mobilne telefone, aračunare i tablete ostavite kod kuće i potrudite se da ne razgovarate o problemima u braku, na poslu ili kući. Opustite se i potrudite se da udahnete čim više svežeg vazduha.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar