Menu 

Uz sasvim jednostavne savete koje ćete primenjivati svakog dana, zauvek ćete se rešiti nadutosti i grčeva u stomaku, smanjiti obim struka i poboljšati probavu. Čitajte dalje i saznajte detalje.

Tokom zimskog perioda je veoma lako dođe do toga da nam glavni neprijatelji probavnog trakta kao što su stres, alkohol i loša ishrana donesu probleme kao što su nadutost i bolni grčevi. Evo šta treba da menjate u svojim životnim navikama da ih se rešite.

Pojačajte unos vlakana

Preporučeni dnevni unos vlakana za žene jeste 25 miligrama, ali mi u proseku uzimamo mnogo manje od toga što veoma loše utiče na naš stomak. Obogatite svoje obroke dodatnom dozom vlakana, jedite više malina i kupina, pospite salate, supe i šejkove chi semankama, susamom ili semenkama konoplje. Umesto proizvoda od belog brašna birajte one od celovitih zrna. Samo jedna kašika kakao praha u jutarnji šejk dodaće dodatnih 2 g vlakana. Pored vlakana za dobru probavu od velike su važnosti i suplementi magnezijuma.

nadutost

Dobro prožvaćite svaki zalogaj

Dobra probava započinje sa navikom dobrog žavakanja i zato obratite pažnju na svaki zalogaj. Pokušajte svaki zalogaj prožvakati 40 puta ili manje ako primetite da je hrana u potpunosti „prerađena“. Pored toga što će vam ova navika poboljšati probavu učiniće da jedete manje i prije se zasitite. Izbegavajte da jedete ispred televizora, za vreme posla ili dok surfujete internetom.

Unosite više dobrih bakterija

Dobre bakterije su najjednostavniji način da izbegnete opstipaciju, smanjite masne naslage na stomaku, izbalansirate nivo šećera i ojačate imunitet. Posavetujte se sa lekarom u kom obliku da uzimate suplemente probiotika, kako i kad da ih uzimate.

žena pije jogurt

Izbegavajte industrijski prerađenu hranu

Žgaravica, nadutost i zatvor su često rezultat neadekvatnih probavnih enzima ukoliko koristite dosta industrijskih prerađevina u vašoj ishrani jer u tom slučaju vaše telo koristi prirodne zalihe enzima. Posavetujte se sa lekarom da vam propiše suplemente koji sadrže enzime pankreasa kao što su papin, bromelain i pepsin. Oni će pomoći organizmu da preradi hranu efikasnije i otkloni neugodnosti povezane sa lošom probavom.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Ivana

    Nadutost je vrlo često izazvana stresom, nekada nema veze sa hranom koju unosite, prosto se javlja pod stresom. U svakom slučaju meni je dosta pomogao čaj od korena đumbira :)

Napišite komentar