Menu 

Vaspitavanje dece predškolskog uzrasta je verovatno najteži “posao” na svetu i sa sobom nosi mnogo izazova. Ako ste se zapitali šta stručnjaci misle da je važno znati kad je u pitanju vaspitavanje predškolaca, LifePressMagazin vam donosi odgovore.

Da biste što lakše izašli na kraj sa svojim predškolcem veoma je važno da znate sledeće:

Potrebno im je 11-13 sati sna u toku dana

Kad se deca previše umore postaju veoma mrzovoljna i kenjkava i to otežava rutinu pred spavanje. Ponekad roditelji decu drže duže budnima ne bi li bolje spavali po noći, što samo pogoršava situaciju. Ponudite deci nagradu za veče bez borbe oko spavanja, ali ih nemojte kažnjavati u suprotnom. Zapamtite da ste vi ti koji imate kontrolu kad deca treba da idu na spavanje i to ne podrazumeva vreme kad dete zaspe. Odredite tačno vreme odlaska u krevet i pridržavajte se toga, a ukoliko se dete buni da ne može zaspati recite mu da mora ležati u krevetu i da je ustajanje zabranjeno. Verujte nam na reč, zaspaće veoma brzo.

http://www.dreamstime.com/stock-images-mother-measuring-height-child-image15053034

U redu je ako dete ne ostavi pelene do druge godine

Prosečni uzrast kad bi deca trebalo da pokažu interes za ostavljanje pelena je oko dve godine, ali to je sve individualno od deteta do deteta i zato nemojte previše forsirati dete ukoliko ono nije spremno da se odrekne pelena. Neki klinci će bez problema nuždu obavljati na tutu pre drugog rođendana, dok će neki čekati do 3. ili 4. Oba primera su sasvim normalna i ne treba da dramite.

Uključite ih u obavljanje kućanskih poslova

Kućanski poslovi su jedna od najvažnijih stavki ako želite vaspitati odgovorno i vredno dete. Čak i decu predškolskog uzrasta možete zaposliti i uključiti u obavljanje kućanskih poslova. Deca uzrasta od 2-4 godine mogu pomoći u postavljanju stola za večeru, pospremati svoje igrače, stavljati prljavi veš u korpu, hraniti kućne ljubimce, brisati prašinu sa površina na kojima nema ništa lomljivo.

Televizor može da pomogne, ali samo u ekstremnim situacijama

Stručnjaci preporučuju da deca ne bi trebalo da gledaju televizor na dnevnoj bazi i da to nikako nije dobra zamena za dadilju. Ukoliko ste sami i hitno vam je potrebno nešto da zabavi dete, idete na put ili ste negde gde dete treba da bude mirno onda su ekrani dobra opcija, ali u suprotnom je uvek bolje da dete učite da razvija maštu, samo se zabavlja sa igračkama. Ako stavljate dete ispred televizora svaki put kad želite nešto obaviti po kući vi u stvari oblikujete njegov mozak tako da bude nesposoban da se sam zabavi.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-angry-little-girl-portrait-image36135966

Ne doživljavajte lično bezobrazne odgovore i reči

Svaki roditelj gubi kontrolu kad njegovo maleno, najdraže stvorenje počne da odgovara bezobrazno, ali pokušajte to ne doživljavati lično jer dete samo isprobava snagu i uticaj novih reči koje je naučilo. Možda je već proverilo kakvog uticaja te reči imaju u vrtiću pa želi da ih isproba i kod kuće. Ako vam se obrati na ružan način, ružnim rečima pokušajte da ne preterujete sa reakcijom, ali ga naučite lekciji. Recite mu da mislite da je od drugara čuo te reči, ali da vi smatrate da on može puno lepše da priča i recite mu da proba ponovo da se izrazi. Isprobavanje novih fraza i načina razgovora je nešto na šta morate biti spremni, ali vaša reakcija je ključ u odluci deteta da li će se tako izražavati i dalje ili ne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar