Menu 

Stres kod deteta predškolskog uzrasta zvuči kao oksimoron, jer nas uglavnom vodi misao da naši najmanji nemaju nikakvih briga. To je daleko od istine. Naučite kako da prepoznate da li su vaša deca pod stresom.

Uzrok stresa kod dece predškolskog uzrasta može biti početak vrtića ili neka nova aktivnost na koju ste ga upisali, može biti i gubitak omiljene igračke ili to što ga ostavljate na čuvanje sa bejbisiterkom ili bakom. Ali, kao što odrasli imaju načine kako da se reše stresa tako postoje načini da pomognete detetu da se opusti.

Prepoznajte znakove

Najvažnije je da naučite kako da prepoznate znakove da li je dete pod stresom, koji se kod dece manifestuje potpuno drugačije nego kod odraslih. Vaše maleno nije u stanju da kaže da ga nešto muči, da je tužno, nervozno… Obratite pažnju da li je promenilo navike u hrani i spavanju i da li se ponaša neuobičajeno. Ako je vaše dete naprasno ponovo počelo da piški u gaće ili je veoma mušičavo, možda na taj način ispoljava stres. Pitajte dete da li ima nešto što ga muči, da li ga nešto ljuti ili je zbog nečega tužno.

Veoma je bitno i da prepoznate zbog čega je dete tačno pod stresom. Ako vaše dete plače svaki put pred spavanje pitajte ga zašto je to tako, šta je tačno što mu smeta kad je odlazak u krevet u pitanju. Da li je to mrak, samoća ili nešto treće. Možda ostanete iznenađeni kad vam dete kaže šta je u pitanju.

Nemojte zdravo za gotovo uzimati stres kod vašeg deteta. Nikad mu nemojte reći nešto poput “dušo, polazak u novu školicu nije ništa strašno”. Strašno je, ni mi veliki ne volimo promene, prilagođavanja i nove stvari, zamislite onda kako je njihovim malim glavama teško da prihvate promene. I, nikada, ali nikada, detetu ne govorite kako je vaš “odrasli” život puno teži.

Vašem detetu ćete pomoći da se izbori sa stresom tako što ćete se vi sa svojim boriti na pravi način. Pazite kako reagujete pred detetom zbog svakodnevnih problema. Pokušajte se smiriti i rešavati stvari mirnim tonom, bez panike i vikanja, bar dok je dete u blizini. Nemojte dete silom terati da radi nešto što mu ne odgovara, pronađite nove načine za odlazak u krevet, objasnite mu da će u novoj školici ili na časovima karatea naučiti puno zabavnih stvari i upoznati nove drugare. Razgovarajte.

Pročitajte i “Kako da smirite dečije strahove”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar