Menu 

Jedan od najpopularnijih fitnes trendova u poslednje vreme koji se smatra apsolutnim hitom za 2016. godinu je funkcionalno vžbanje o kome vam danas pričamo.

Funkcionalni fitnes je način vežbanja tokom koga vežbamo celo telo imitirajući svakodnevne pokrete koje radimo dok obavljamo neke svakodnevne obaveze, a fitnes treneri kažu da od ovakvog vežbanja možete imati mnoštvo beneficija.

16252279130_cb8e468298_z

Funkcionalni treninzi se na prvom mestu svode na vežbe za jačanje i izgradnju mišiča  koje su dizajnirane da poboljšaju način na koji se krećete tokom svakodnevnih obaveza, Na primer, iskorak je funkcionalna vežba koja je nastala iz svakodnevnih običnih pokreta. Ako ste ikada pokušali da se penjete na neko brdo onda ste morali napraviti iskorak. Uz funkcionalni trening biće vam lakše da obavljate neke svakodnevne obaveze poput hodanja uz stepenice i nošenja namirnica.

Ono po čemu se ovakav način vežbanja izdvaja jeste i to što se vežbe retko kad fokusiraju samo na jedan određeni deo tela već sve vežbe pokreću sve mišiće i to je veoma važno. Tokom ovakvih treninga vi učite kako da za vreme svake vežbe koristite celo telo, ne samo određenu grupu mišića.

Treninzi su obično podeljeni na četiri segmenta, tokom prvog se radi na snazi gornjeg dela tela i rade se vežbe poput sklekova, drugi se fokusira na vučenje tereta, priprema vas na neke svakodnevne aktivnosti, a vežbe koje se rade su veslanje ila udaranje konopcima. Treći segment vas priprema na aktivnosti koje uključuju dizanje teškog tereta, a četvrti se fokusira na racionalne pokrete i poboljšava vašu sposobnost da se okrećete sa jedne strane na drugu. Kombinovanjem vežbi iz ova četiri segmenta vi podjednako radite na mišićima celog tela.

Posebno dobar za starije ljude

6891162250_7177320c9c_z

Određene komponente pokreta koje se praktikuju za vreme funkcionalnog fitnesa poboljšavaju pokretljivost i ravnotežu što smanjuje rizik od padova posebno kod starijih ljudi. Uz posebo prilagođene vežbe vi jačate samu srž svoga tela i time poboljšavate stabilnost i time preventivno delujete na bol u leđima i podržavate svoje telo za vreme obavljanja svakodnevnih poslova.

I na samom kraju važno je napomenuti da vam tokom funkcionalnih treninga nisu potrebne sprave i da je jedino pomoćno sredstvao koje vam je potrebno vaše telo. U neke vežbe možete ubaciti bučice, medicinku ili giriju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar