Menu 

Nutricionisti kažu da je banana dijeta veoma fleksibilan način da poboljšate fizičku kondiciju i smršate. Popularnost je prvobitno stekla u Japanu 2008 godine kada je otkriveno da se na ovaj način zaista može smršati. Glavne krarkteristike dijete su jedenje banana i pijenje vode na sobnoj temperaturu. Dijeta je veoma jednostavna i lagana za praćenje.

Ukoliko se odlučite za ovu dijetu moraćete jesti koliko god želite banana u kombinaciji sa vodom sobne temperature za doručak, a za ručak i večeru nemate nikakve restrikcije. Možete pojesti jednu ili više banana između obroka i pored toga nisu dozvoljeni nikakvi slatkiši. Isto tako pravilo je da posle osam sati uveče ne smete ništa jesti i morate ići na spavanje pre ponoći.

Ova jutarnja banana dijeta je bazirana na japanskoj Asa banana dijeti koju je popularizovao Hitoshi Watanabe koji je dijetu isprobao na nagovor žene i na taj način izgubio 16,8 kilograma. Nakon toga dijeta je postala pravi hit u Japanu, toliko da trgovci nisu uspevali da nabave toliko banana koliko je bilo potrebno.

Primer dijetalnog plana

4492674150_a4d153d96c_z

 • Doručak: Jedna ili više banana (koliko god želite) i čaša mlake vode.
 • Ručak: Jelo po izboru.
 • Poslepodnevna užina: Mala slatka užina je dozvoljena oko tri sata posle podne ako ste gladni.
 • Večera: Jelo po izboru, ali morate ga pojesti pre osam sati uveče.
 • Preskočite slatkiše.

Šta se krije iza banana dijete

Postoji nekoliko različitih teorija koje objašnjavaju zašto bi ovakav način ishrane mogao biti delotvoran kad je u pitanju gubitak kilograma. Neke od najčešćih teuorija su:

Banane sadrže koenzime koje ubrzavaju proces probave i smanjuju vreme koje je potrebno da creva probave hranu. Kao rezultat dobijemo ubrzani metabolizam koji nam pomaže da izgubimo kilograme.

Banane sadrže otporni skrob koji produžavaju osećaj sitosti, a dokazano je da taj skrob u crevima fermentira i podstiče sagorevanje masti.

Kad je u pitanju mlaka voda, naučnici još uvek nisu otkrili kakva je njena uloga, a mnogi veruju da se ona preporučuje jer poboljšava probavu i smanjuje glad. Pored toga mlaka voda u kombinaciji sa bananom otklanja probleme sa opstipacijom.

Glavna pravila dijete

 • Za doručak jedite banane i pijte mlaku vodu.
 • Za ručak jedite šta god želite, ali se preporučuje da to ne bude pržena ii brza hrana.
 • Poslepodnevna užina je dozvoljena oko tri sata poslepodne, naravno to ne smeju biti slatkiši i slane grickalice.
 • Nemojte jesti posle osam sati uveče.
 • Idite na spavanje pre ponoći.
 • Mlečni proizvodi i alkohol su zabranjeni tokom ove dijete, a jedino piće koje smete piti jeste mlaka voda.
 • Preintenzivni treninzi se ne preporučuju, ali zato bi svakodnevno trebalo da odraite laganu šetnju.

15288615_8a5421cd9f_z

Moguće loše strane dijete

Iako je veoma efikasna ova dijeta sa sobom može povući i neke neželjene posledice, a jedan od problema je što može dovesti do neredovnih obroka. S druge strane pošto vam je ostavljeno da sami birate šta ćete jesti za ručak i večeru može se desiti da unesete više od potrebnih kalorija Isto tako doručak sastavljen od čistih ugljenih hidrata ne odgovara svima posebno onima koji pate od hipoglikemije.

Ova dijeta takođe u potpunosti ignoriše psihološki faktor koji je uključen u držanje dijete, a loša strana je i što ne podstiče vežbanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar