Menu 

Svi roditelji koji preterano štite svoju decu reći će vam da to rade iz najbolje moguće namere, nesvesni da im ptretrivanjem u stvari čine medveđu uslugu. Otkrijte koje posledice može doneti previše zaštitničko vaspitavanje dece u njihovom kasnijem životu.

Roditelji smatraju da ako što više učestvuju u detetovom životu i za njih obavljaju neke svakodnevne stvari im na taj način pomažu i olakšavaju, što je potpuno pogrešno. Pre nego se prema svojoj deci počnete ponašati previše zaštitnički možda bi trebalo da razmotrite kakve bi to posledice moglo da ima po dete.

Ograničavanje učenja

Roditelji koji se prema deci ponašaju previše zaštitnički s vremenom ih čine zatvorenicima sopstvenomg doma. Deca ne mogu slobodno istraživati svet i učiti ukoliko su im roditelji konstantno iza leđa, prate svaki njihov korak. To kao posledicu može doneti da deca nikad ne savladaju izlaženje na kraj sa pojedinim životnim situacijama jer su navikla da su mama i tata uvek tu i da će oni rešiti sve probleme.

Pustite decu da ponekad sama iznađu rešenje, možda neće biti ispravno, ali učiće na sopstvenim greškama i sledeći put će bolje reagovati. Na taj način ga osamostaljujete i pripremate za odrasli život.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-girl-embrace-mother-legs-image4479328

Zaštita ne znači i sreća

Većina roditelja smatra da svoju decu usrećuju time što ih lišavaju bilo kakvog životnog stresa, ali time izazivaju upravo suprotan efekat. Deca koja su odrastala u previše zaštitničkom okruženju su pod povećanim rizikom od depresije i poremećaja anksioznosti. Treba reći istinu, a to je da nema previše uživanja u domu gde roditelji prate svaki detetov korak i život žele da im učine apsolutno savršenim. Umesto da deci organizjujete život bez stresa i mogućnosti povreda, radije im priuštite sreću na duge staze – pustite ih.

Manjak poverenja

Odrasli poverenje stiču teškim radom, trudom i dokazivanjem, a ništa drugačije nije ni kad su u pitanju deca. Roditelji koji ne mogu gledati kako im se deca bore da opravdaju poverenje u stvari deci ne daju priliku da razviju sopstvene sposobnosti i velika je verovatnoća da će im kroz život uvek manjakti poverenja. Roditelji obavljanjem stvari umesto njih deci šalju poruku kako nisu sposobna da sama odrade neke stvari i da im dovoljno ne veruju. A, to složićete se, nikako nije dobro.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-hsiapanic-parents-watching-son-clever-hispanic-teenager-watch-his-text-messaging-image33029143

Odgađanje zrelosti

Jedan od najvažnijih zadataka svakog roditelja jeste da dete pripremi da bude nezavisno i spremno za samostalan život jednog dana, a ako detetu to ne obezbedite na neki način mu branite da odraste i sazrije. Ma koliko vam se trenuto činilo teškim i neostvarivim, pokušajte pustiti dete da se u pojedinim situacijama bori samo, da nauči neke osnovne stvari i ne dozvolite da odrasta sa saznanjem da ćete vi uvek biti tu da rešite probleme, jer to je daleko od istine.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar