Menu 

Većinu ljudi pomen peperminta sigurno asocira na bombone, žvake, pastu za zube ili čajeve za stomak. Pepermint je veoma zdrava biljka koja ima zaista mnogo lekovitih svojstva i nekada nam se čini da je potcenjena.

Mi vam danas otkrivamo zašto toliko volimo pepermint i na koje sve načine ga možete koristiti.

Osveživač daha. Istraživanja su pokazala da ruzmarinska kiselina koja se nalazi u pepermintu blokira upalne komponente koje se zovu leukotrieni i podstiče tijelo da proizvodi komponente koje otvaraju disajne puteve i poboljšavaju disanje. Peprmint dokazano olakšava zapušenost nosa koja je povezana sa prehladama i alergijama. Za najbolji efekat pijte tri šolje čaja od peperminta dnevno. Po preporuci lekara pijte sušeni čaj u rifuzi, ne u filter kesicama.

15503165215_b3573ef215_z

Efikasan lek protiv prehlade. U kombinaciji sa zovom, pepermint je zaista snažan lek protiv gripa i prehlade. Da biste napravili ovaj tradicionalni lek pomešajte kašiku sušene zove sa pepermintom i zalijte vrućom vodom. Pijte pola šolje ovog čaja na svakih 30-45 minuta dok ne počnete osećati olakšanje. Nako toga smanjite količinu i uzimajte po dve supene kašike svaka dva sata.

Spasilac za kamenac u žuči. Pepermint sadrži komponentu koja se zove borneol koja je pronađena u raznim vrstama mente, a prema rečima mnogih stručnjaka veoma je efikasna kad je u pitanju lečenje kamenca u žuči. Oni preporučuju da sameljete kašičicu kardamoma i pomešate sa pepermintom, napravite čaj i pijuckate tokom dana.

Pomaže kod herpesa. Pepermint je veoma efikasan kad je u pitanju lečenje raznih virusa što ga čini sjajnim izborom kad je u pitanju lečenje herpesa. Ukoliko vas muči bilo koji oblik herpesa trebalo bi da pijete nekoliko šolja čaja od peperminta dnevno.

432085454_ae49971b4c_z

Uzgajanje mente. Mentu je veoma jednostavno ugojiti jer ona raste gotovo kao korov. Možete je saditi u saksijama ako ne želite da se raširi po celoj bašti. Menta voli hladnija i vlažna mesta, ali bez problema može uspeti i na dobro ounčanom mestu ako je redovno zalivate.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar