Menu 

Malo je one dece koja će samoinicijativno čitati knjige čak i onda kada im to nije školski zadatak. Mi za vas imamo nekoliko malih trikova pomoću kojih ćete decu “prevariti” da čitaju i tokom letnjeg raspusta.

Čitanje je veoma važno i trebalo bi decu što više podsticati da čitaju jer na taj način obogaćuju vokabular i razvija im maštu. Iako je deci koja su rođena i odrastaju u digitalnom dobu čitanje prilično dosadno postoji nekoliko načina da ih privolite da čitaju. Čak i tokom letnjeg raspusta.

Kombinujte zabavne aktivnosti sa čitanjem. Deca leti imaju puno vremena za zabavne aktivnosti kao što je odlazak u bisokop, u park, na plažu ili bazen. Predložite im da pre nego krenu u neku novu avanturu pročitaju knjigu koja se bavi baš takvom avanturom. Ako planirate dete odvesti na neku utakmicu, kupite mu slikovnicu kojoj je glavna tema baš taj sport. Recite detetu da je važno da zna sva pravila pre nego odete na utakmicu.

Posetite biblioteku. Biblioteke su pomalo zapuštene i deca zaista retko odlaze u njih osim ako ne moraju. Ovog leta se zajedno sa mališanima učlanite u biblioteku i zajedničkim snagama birajte knjige koje ćete čitati. Možete organizovati i takmičenje u čitanju, ko pre pročita svoju knjigu dobije nagradu. To uvek decu zainteresuje.

čitanje

Dajte deci dobar primer. Neka vas dete što češće vidi da čitate. Nije važno da li su to jutarnje novine uz kafu, knjiga pred spavanje ili magazin u čekaonici kod zubara. Važno je samo da čitate.

Pričajte sa klincima o onome što su pročitali. Pitajte ih šta im se najviše svidelo i kakvu su pouku izvukli. Pričajte i vi njima o knjizi koju čitate, recite im šta vam se svidelo i šta ste naučili.

čitanje2

Nabavite zabavne knjige i slikovnice. Neka deci uvek u vidokrugu budu šarene knjige i slikovnice primerene njihovom uzrastu. Sigurno će im oko zapasti za makar jednu koju će prelistati u trenucima dosade. Sigurni smo da će se vremenom zainteresovati i sami tražiti da čitaju.

Opušteno čitanje. Deca su tokom školske godine zaista pretrpana obavezama i nipošto ih nemojte terati da čitaju. Nemojte određivati vreme kada i koliko stranica moraju pročitati svakog dana, to će ih samo odbiti. Na kraju krajeva, zaslužili su taj letnji raspust i treba da se odmore.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar