Menu 

Nije tako jednostavno izgurati tudnoću tokom vrućih letnjih meseci. Ali, tu je Lifepress sa nizom saveta da vaše leto u trudnoći bude savršeno.

Vrućine vam baš ne idu na ruku. Mnogi su na kupanju, a vi se gegate i morate da izbegavate sunce, jer je vaša koža u ovom periodu osetljivija (posebno na opekotine), a da ne pričamo o lakšoj dehidraciji, oticanju nogu, valovima vrućine.

To, naravno, ne znači da ovo mora biti period patnje za vas. Ne borite se sa Majkom Prirodom, samo se prilagodite i okrenite situaciju u svoju korist. Naravno, ako najavljuju velike vrućine, vlagu, teško vreme ostanite u kući, rashlađujte se vantilatorima, lepezama, osvežavajućim napicima, …

Ako morate da idete vani poželjno je da auto ima klimu i da ne idete na dalje destinacije. Aktivnosti na otvorenom bi trebali izbegavati.

Tečnost

Ovo je svakako najvažnij segment u trudnoći, posebno leti. Trebaju vam, inače, 2 litre vode dnevno, a leti biste na tu količinu trebali dodati bar još jedu čašu za svaki sat koji provedete vani, na vrućini. To ćete vreovatno “potrošiti” kroz znoj.

trudnoca i velike vrucine

Ako vam je čista voda dosadila ukapajte malo limuna ili limete, pijte mineralnu vodu, jedite voćne salate (bez šlaga i šećera), ledene šejkove i zdrave smoothie napitke sa ledom.

Jedite dosta voća. Recimo, mango je odličan jer je pun vitamina C i gvožđa. Napravite domaći sladoled – izmiksajte jogurt sa voćem (recimo, jogurt, orahe i bobičavo voće).

Oticanje

Leti može biti mnogo gore. Zato se prebacite na udobnu obuću, na baletanke, na šlapice i japanke. Noge podignite s vremena na vreme da biste smanjili otok. Uposlite supruga da vam izmasira noge. Jedite više celera, citrusnog voća i drugih bezbednih dijuretičkih namirnica napitaka i čajeva.

Neizdržive vrućine

trudnica leto haljinaOtiđite na jutarnje ili kasno večernje kupanje. Izbegavajte period od 10 do 18 časova. Nosite šešir sa širokim obodom, plivajte, po mogućnosti, u hladu i nanosite kremu za sunčanje visokog faktora češće.

Temperaturu morate sniziti, a voda je vaš najbolji prijatelj. Ako nemate priliku da odete na kupanje vani (i zatvoreni bazen je dobra opcija) osvežavajte se u kadi kod kuće i pijte dosta tečnosti. (Pročitajte i Sunčanje u trudnoći – opekotine i sunčanica)

Znoj

Birajte što udobniju odeću – široku, lepršavu, rashlađujuću. Udobnost je ključ, izgled je u ovom slučaju na drugom mestu. Pazite i na osipe od znoja, koji se mogu javiti u ovom periodu.

Obaveze

Sve što imate obaviti i gde god da trebate otići trudite se da to bude što ranije ujutro ili što kasnije posle podne. Ne izlazite bez potrebe u periodu od 10 do 16 časova. Sve što trebate obaviti u banci, bolnici, marketu planirajte u tom “sigurnom periodu”. I, naravno, ne ustručavajte se – tražite pomoć kad god vam je potrebna. Ne smete da se iscrpite leti – ne rizikujte – imajte na umu da ste mnogo osteljiviji na sve “simptome leta”.

Morate se mogo odmarati. Sve drugo je manje važno. Ako vaše telo kaže “odmor”, onda ga morate poslušati. Verujte mu – slušajte ga, pa ćete nakon te pauze i strpljenja biti nagrađeni naletom energije.

Trikovi trudnicatrudnica i suprug

  1. Koristite mokre krpice i peškire. Stavljajte ih oko vrata za što bolje rashlađenje – ako držite mokar hladniji peškir na zadnjem delu vrata možete rashladiti gotovo celo telo.
  2. Napunite sprej bocu vodom i povremeno se pošpricajte po licu.
  3. Nosite široke majice i lepršave haljinice.
  4. U zamrzivaču uvek držite ledene obloge – za otoke, bolove i nalete vrućine.
  5. Izležavajte se u kućnom bazenčiću, bez obzira kako mali bio (naravno, u hladu i okruženi ledenim napicima).
  6. Kada osetite težinu, nalet vrućine ili glavobolje pronađite neki hladan i zatamnjen deo stana ili kuće i probajte da odspavate bar sat vremena.
  7. Obavezno nosite boce sa vodom (mnogo vode) gde god da idete.
  8. U automobilu, kući, na poslu, u torbici uvek držite neke zdrave grickalice.
  9. Pored kvalitetne kreme za sunčanje nabavite i neko sredstvo protiv insekata – ne trebaju da vas muče još i ujedi komaraca.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar