Menu 

Trudnice bi trebale posebnu pažnju leti obratiti na sunčanje, posebno na opasnost od opekotina i sunčanice.

Ultravioletni zraci su opasni za svakog od nas, ali za trudnice posebno zbog povećanog nivoa hormona zbog čega je koža osetljivija. A da ne pričamo o tome da svaki put kada dobijete opekotine povećavete rizik od raka kože.

Zašto je rizično po trudnice

trudnica na moru sa sesiromSunčanje (posebno kada je sunce jako i bez prave zaštite) dovodi do dehidracije i pregrejavanja tela, što je za trudnice opasno i može dovesti do preranih kontrakcija. Povećana temperatura tela može biti opasna po razvoj deteta, jer postoji mogućnost da se jave određeni poremećaji. Zato je sunčanica posebno opasna. Imajte na umu da ste u drugom stanju mnogo osetljiviji, te da izlaganje suncu kao što je bilo pre trudnoće nije nikako preporučljivo.

Ultravioletni zraci mogu da utiču na rastvaranje folne kiseline, koja je posebno važna trudnicama, jer smanjuje rizik od urođenih anomalija ploda. Ovo je posebno važno u prva tri meseca trudnoće, kada je folna kiselina ključna. Tada bi bilo najbolje da što više izbegavate sunce, posebno ako je letnje vreme. Nakon 12 nedelja trudnoće bebini vitalni organi su razvijeni, pa je rizik manji.

Naravno, ne preporučuje se ni da u potpunosti bežite od sunca. Potreban vam je i prirodni vitamin D, ali samo kada je sunce najslabije i uz pravu zaštitu.

Nivo stimulišućeg hormona melanocita je viši u trudnoći, pa su trudnice podložnije u tom periodu pigmentaciji kože. Ako primetite pojavu tamnih mrlja na koži to znači da će vam koža biti posebno osetljiva na sunce, mnogo više nego obično.

Zaštita

Koristite kreme za sunčanje sa faktorom 30 i poželjno je da ih nanosite svaka dva sata, ako ste izloženi češće suncu. Bez vode ne idite nigde. Pijte je u što većim količinama i hidrirajte telo što češće.

trudnica na letovanju

Šeširi širkog oboda i naočare su obavezni, a sunce biste trebali izbegavati između 10 i 17 časova. Ako se želite malo sunčati neka to bude obavezno ujutro do 10 ili predveče oko 17 – 18 časova u zavisnosti koliko je sunce jako taj dan. Takođe, tada je obavezna jaka zaštita, mnogo tečnosti i kratkotrajno izlaganje (provodite više vremena u hladu nego na direktnom suncu).

Opekotine i sunčanica

Iako opekotine ne mogu direktno da naude vašoj bebi loše su po trudnice. Dehidracija, bolovi od opekotina (i to u periodu kada vam je ionako teško da se namestite i spavate mirno) mogu biti uznemirujući i iscrpiti organizam. Nekoliko sati nakog nastanka opekotina simptomi se pogoršavaju raste temperatura tela, što je za trudnice, pa i bebu vrlo loše. (Posebno za pravilan razvoj bebe u stomaku). Sunčanica je još opasnija (može nastupiti ako se niste pazili i nosili šešir). Tada je najbolje da se odmah javite doktoru.

trudnica sunca se 1

U slučaju opekotina možete se okrenuti tek nekim prirodnim sredstvima za ublažavanje bolova.

Možete pripremiti kupku (sa mlakom vodom) od presovane zobi. Samo stavite šaku-dve presovane zobi u kadu tople vode, sačekajte par minuta, pa se opustite u toj vodi 10 do 15 minuta. Kod manjih opekotina možete naneti čisti aloe vera gel, ali ne preporučuje se konzumacija aloe.

Možete u kadu tople vode staviti i 1 šolju jabukovog sirćeta i ležati u toj vodi 15-tak minuta. Nakon toga na opekotine nanesite maslinovo ulje.

Na opekotine možete staviti i krompir ili krastavce naseckane na kolutiće. Krompir izvlači temperaturu, a krastavac hidrira.

trudnice na kupanju

Čaj od mente je posebno delotvoran za umirenje i brži oporavak, jer deluje i antibakterijski. Samo skuvajte jači čaj, umočite pamučnu krupu u čaj, iscedite, pa stavite na opekotinu i lezite par minuta. Menjajte obloge kada se zagreju.

Pročitajte i Briga o suvoj koži, ranama i ogrebotinama u trudnoći.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar