Menu 

Koža je u trudnoći vrlo osetljiva, obično suva, a rane najčešće sporije zarastaju. Saznajte kako da je u tom slučaju negujete.

Čini vam se da je uprkos dobroj hidrataciji vaša koža i dalje suva, svrbi vas, a isušuje se i lice, pa i usne ponekad pucaju. Noćna mora?

Uz to, kako vam je ravnoteža malo poremećana, dobili ste par modrica više, a zbog umora i ogrebotine koje nikako da zarastu? Ne brinite, niste usamljeni, mnoge trudnice su doživele iste probelme. Međutim, rešenje postoji.

Suva koža

Ne događa se to vama samo zato što ste zaboravili da popijete svoju dozu od 8 i više čaša vode ili što niste namazali kožu hidratantnom kremom. Kod nekih žena hormonske promene dovode do toga da se smanjuje količina ulja koju naša koža proizvodi i slabi njena elastičnost. I, naravno, to dovodi do suvoće. Manjak tečnosti, slaba površinska hidrtacija, često pranje ruku (higijena je u trudnoći svakako pojačana) takođe mogu da doprinesu pogoršanju problema.

Šta učiniti

trudnica maze ruke kremom

U trudnoći peremo ruke mnogo češće nego pre. Sapuni isušuju ruke, pa je važo da pređete na one sa malo hidratantne kreme, one blaže. Nanosite što više hidratantnih krema, maslinovog ulja ili nekih drugih prirodnih sredstava za hidrtaciju kože – tokom dana i pred spavanje. Mažite i trbuh, jer suvoća pospešuje i pojavu strija.  Mnoge žene tvrde da im je mnogo pomoglo ulje brđanke.

Ako vam je koža izrazito suva tokom trudnoće izbegavajte jake pilinge i sredstva za čišćenje i dobro pazite šta jedete i pijete.

Pijte mnogo vode tokom dana (čiste ili sa limunom) i tu ne mislimo na sokove i kafu. Trebaju vam dobre masti – maslinovo ulje, orašasti plodovi, avokado.

Kada se tuširate neka to budu malo kraća tuširanja (10-tak minuta), mlakom vodom, bez trljanja peškirom. Odmah nanesite hidratantnu kremu ili ulje – na vlažnu kožu.

casa vode za trudnicu

Možete kupiti i ovlaživač vazduha i u “kriznim” situacijama koristiti vazelin ili uljane AD kapi. Nakon pranja ruku što češće ih mažite kremom; nosite kremu sa zaštitnim faktorom leti i jednom sedmično nagradite lice hidratantnom maskom. (Pročitajte i tekst Briga o lepoti u trudnoći).

Ogrebotine i zarastanje

Kod mnogih žena se javlja problem da im pored suve kože i ogrebotine sporo zarastaju. To može biti zbog nedostatka gvožđa, zbog anemije, ali i zbog toga što vam je imuni sistem malo sporiji. Konsultujte se sa doktorom, proverite krv i ako je potrebno konzumirajte suplemente gvožđa ili pijte čisti sok od cvekle, jedite koprivu (ili pijte čaj), spanać, blitvu, unosite dovoljno proteina.

trudnica koza zdravaZa brže zarastanje rana stručnjaci preproručuju pojačan unos vitamina A i C, ali i cinka, kao i malo viša kalorija i proteina.

Ukoliko dođe do ogrebotine, dezinfikujte ranu, zaustavite krvarenje pritiskom čistom krpom ili gazom. Ranu treba da čuvate – da bude čista i suva, a poželjno je da je pokrijete zavojem, hanzaplastom dok ne zaraste.

Čistite ranu svaki dan i menjajte zavoj. Ne čisite ranu alkoholom ili jodom, jer tako možete samo usporiti zarastanje. Ako imate pri ruci antibiotik koji se nanosi površinski upotrebite njega na rani, ali najbolje je da se konsultujete sa doktorom.

Rane možete tretirati površinski mazanjem aloe vera gelom koji pospešuje zarstanje. Aloe vera se ne preporučuje da je konzumirate oralno tokom trudnoće, jer kod trudnica može da dođe do kontrakcija i pada šećera u krvi. Ako je nanosite površinski sasvim je bezbedna.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar