Menu 

Grčevi za vreme trudnoće u predelu stomaka su veoma česta i prilično zastrašujuća pojava posebno za žene koje su trudne po prvi put i koje ne znaju šta se dešava. Ovaj kratki vodič će vam tačno razjasniti šta se dešava u materici i zbog čega dolazi do bolova, ali i kako da razlikujete normalne od opasnih bolova.

Grčenje materice je njena reakcija na bilo kakve promene u organizmu i to je dobro znati. Materica je mišić, a jedino što mišići znaju raditi jeste grčenje, a grčenje obično boli. To znači da kada je vaša materica stimulisana usled punog mehura, veoma intenzivnih vežbi ili nečeg trećeg možete osetiti bolove u donjem delu stomaka. Onda sigurno ne čudi što se materica grči za vreme najveće promene koju žensko telo može doživeti – trudnoće.

Zašto osećamo grčeve za vreme trudnoće

Neki od najčešćih uzročnika bolova u stomaku, odnosno grčenja matericu tokom cele trudnoće su: puna bešika, orgazam, vežbanje ili infekcija urinarnog trakta. Evo šta tačno možete očekivati u određenimfazama trudnoće.

5416241850_77b152e2b6_z

Rana faza trudnoće. Dobra vest je da je grčenje u ovom periodu prilično normalno i razloga za brigu uglavnom nema. Grčevi se tokom ovog perioda javljaju jer se materica širi i priprema da što bolje ugosti novog stanovnika u narednih devet meseci.

Prvo tromesečje. Kod nekih žana su grčevi jedan od prvih simptoma trudnoće i obično se javljaju kada se oplođeno jajašce nastani kod zida materice. Isto tako grčeve može izazvati rapidni rast materice tokom prvih meseci trudnoće, a tu su naravno i brojne hormonalne promene koje sigurno ne idu u prilog jer mogu izazvati pojačane gasove, nadutost i konstipaciju. U većini trudnoće se javljaju blagi grčevi tokom prvih 16 nedelja trudnoće. Jedina briga kkoju žene treba da imaju kada su bolovi u ovom periodu u pitanju jeste da li je bol znak spontanog pobačaja, ali prema rečima lekara sami bolovi nisu nikada simptom pobačaja jer on obično dolazi uz neke druge simptome.

Drugo tromesečje. U ovo periodu trudnoe grčevi i bolovi se najređe javljaju i zato se ovaj period smatra najbezbrižnijim kada trudnice najviše uživaju u svom stanju. Izuzetak su blizanačke trudnoće jer u tom slučaj materica još rapidnije raste pa dolazi do bolova. Istotako u ovom periodu trudnoće se mogu pojaviti bolovi u predelu ligamenata koji se razvlače da bi pružili što bolju podršku samoj materici i stomaku koji je sve teži i teži. Prepoznaćete ih kao oštar, kratkotrajni bol sa jedne strane donjeg dela stomaka.

Nešto opasniji i svakako ređi uzrok bolova tokom drugog tromesečja mogu biti fibroidi materice, odnosno bezopasne izrasline koje se obično pojavljuju u drugom tromesečju trudnoće. Svaka žena koja je ranije imala problema sa fibroidima trebalo bi da obrati posebnu pažnju na bolove u ovoj fazi trudnoće.

Treće tromesečje. Ovo je period kada se obično javljaju lažne Brakston-Hiks kontrakcije koje su jednakog intenziteta kao i pravi trudovi samo dolaze u nepravilnim razmacima i ne utiču na širenje grlića materice. Ukoliko osetite bolove u trećem tromesečju obavezno posetite lekara da bi utvrdio da li se radi o preveremenom prođaju ili samo o lažnim kontrakcijama.

Postoji nekoliko situacija koje u trudnoći mogu izazvati grčeve i potpuno su bezopasne, zato kada osetite bolove prisetite se šta ste pre toga radili.

8042678761_806e4688d6_z

Da li ste imali seksualni odnos? To je sigurno prvo pitanje koje će vam lekar postaviti kada se javite sa bolovima, jer je upravo taj čin jedan od najčešćih uzročnika bolova. Ako je upravo seks uzrok bolova onda nema mesta za brigu, a to će vam potvrditi i lekar.

Da li promena položaja pogoršava ili poboljšava stanje? Ako je vaš odgovor da to je uglavnom znak da su bolovi povezani sa rastezanjem materice.

Da li obavljanje nužde ili puštanje gasova donosi olakšanje? Ako je i u ovom slučaju odgovor potvrdan onda je verovatno reč o nekim problemima sa probavom, a ne sa matericom i samom trudnoćom.

Bolovi i simptomi koje nikako ne bi trebalo ignorisati

U nekim sluačjevima grčevi zaista mogu biti loš znak, ali su tada obično praćeni nekim drugim simptomima. Ako primetite neke od sledećih simptoma obavezno se javite lekaru.

  • Imate šest ili više kontrakcija u sat vremena.
  • Pored bolova osećate vrtoglavicu, slabost i krvarite.
  • Primetili ste rozikasti iscedak.
  • Osećate bolove u leđima i donjem delu stomaka.
  • Intenzitet bolova se na menja promenom položaja.

3218169229_db7bbed990_z

Kako da pomognete sami sebi

Stručnjaci kažu da kad osetite kontrakcije odmah sednete ili lgnete, popijete vode i paracetamol da ublažite bolove. Ne preporučuje se upotreba toplih obloga, jer je podizanje temperature opasno tokom trudnoće, posebno tokom prvog tromesečja.

Lekari preporučuju toplu kupku i vežbe istezanja tokom dana posebno ako se stanje pogoršava u određenom položaju. Isto tako ako se brinete i smatrate da nešto nije u redu obavezno pozovite lekara i ne dozvolite da vas neko uveri kako „nije ništa“.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar