Menu 

Masaža koja se sprovodi uz upotrebu čaša je jedan oblik terapije koji se dugi niz godina sprovodi u kineskoj medicini, a koja je poslednjih godina postala jedan od najpopularnijih alternativnih tretmana.

Kineska masaža čašama je bila predmet istraživanja mnogih studija, a većina od njih se zaista uverila u delotvornost ovog tretmana.

Kako funkcioniše masaža čašama?

Ova posebna vrsta masaže je tehnika koja kombinuje masažne pokrete i negativni pritisak koji nastaje uz pomoć nekih usisnih predmeta, u ovom slučaju posebnih čašica. Čaša se postavlja na mesto na telu kom je neophodan tretman, stvara se vakuum koji uvlači tkivo kože unutar čašice. Vakuum stvara usisni efekat koji pospešuje cirkulaciju i rad limfnog sistema, a isto tako pomaže da se napeti mišići opuste. Putem negativnog pritiska i „usisavanja“  ovaj tretman pomoći će kod opuštanja ukrućenog mekog tkiva, izbaciće višak tečnosti i toksine iz organizma, zategnuti vezivna tkiva te poboljšati protok krvi  u mišićima i na površini kože.

http://www.dreamstime.com/stock-images-red-fire-cupping-marks-image22020124

Oprema koja se koristi tokom tretmana

Postoji mnogo različitih vrsta masaže sa čašama, a razlikuju se po obliku čaša i po načinu na koji se koriste. Neke od vrsta čašice su:

Vakuum čaše se koriste uglavnom za tretiranje mesta na telu zahvaćenim celulitom, napravljene su od stakla i koriste se uz određena ulja ili kreme.

Ledene čaše – uz pomoć ledenih čašica hladnoća u najkraćem mogućem roku dolazi do mišića, a obično se koriste za ublažavanje bolova u mišićima, istegnućima i uganućima.

Vruće čaše – Upotreba vrućih čašica tokom masaže podrazumeva vatru kao sredstvo da se stvori vakuum u čaši, a nakon toga se čaša stavlja na kožu, pa se čašice uklanjaju sa kože na 15 minuta.

Gumene čaše – gumene čaše se koriste kao zamena za staklene čaše jer su mnogo praktičnije, ne mogu pući i nije ih potrebno zagrevati da bi se stvorio vakuum.

Zdravstvene dorbobiti

Samo neke od zdravstvenih dobrobiti kineske masaže čašama su:

Eliminacija toksina. Ova terapija je jedan od efektnijih načina detoksikacije celokupnog organizma. Kad se stvori vakuum u čašama, nastane negativni pritisak koji utiče na tkivo koje se nalazi čak 10 centimetara ispod kože što potpomaže otpuštanje otrova iz tela. Pritisak je takođe veoma efektan u uklanjanju blokada u brojnim telesnim sistemima, posebno cirkulatornom.

Poboljšava cirkulaciju. Masaža čašama podstiče bolji protok krvi prema delovima tela koji su tretirani čašicama. Poboljšana cirkulacija podstiče i bolji protok energije kao i aktivaciju limfnog sistema.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-beauty-salon-woman-getting-spa-cupping-glass-vacuum-massage-treatment-concept-therapy-alternative-medicine-procedure-body-care-image35467892

Otklanja bolove. Uz pomoć masaže čašama uspešno ćete umanjti upalne procese u tkivu što znači povećanje pokretljivosti, fleksibilnosti i smanjenje bolova.

Dobrobiti po mentalno zdravlje. Masaža čašama je pokazala veoma efektno terapeutsko dejstvo u slučajevima depresije i anksioznosti jer se veruje da podstiče otpuštanje hormona sreće serotonina tokom samog tretmana što pomaže ljudima da se opuste i barem na trenutak zaborave na probleme.

http://www.dreamstime.com/stock-images-fire-cupping-treatment-to-cup-sb-therapy-woman-image27192934

Postoje razne vrste intenziteta ove masaže i svi oblici se ne preporučuju svima. Najslabiji oblik ove masaže se preporučuje svima jer je usisavanje kože poprilično slabo pa se ovoj vrsti tretmana mogu podvrći i deca. Postoji masaža srednjeg intenziteta i ne preporučuje se deci mlađoj od sedam godina, a koristi se uglavnom kao antistres tretman i protiv bolova u mišićima.

Najiintenzivniji oblik ove masaže može biti pomalo bolan jer je uticaj vakuuma snažan, a čašice su često poprilično tople. Ovaj oblik masaže koristi se za eliminaciju toksina i vraćanje organizma u ravnotežu nakon oporavka od teških bolesti.

Masažom čašama se tretiraju ruke, noge, leđa, ramena, vrat i pokazala se veoma efektnom u otklanjanju bolova iz tih delova tela. Imajte na umu da vam ovaj tretman ne može pomoći kad su u pitanju problemi sa unutrašnjim organima. Broj i veličina čaša zavisi od mesta koje se tretira kao i od veličine osobe.

Piši!
Širi dalje!
7 komentara
 1. Mirej

  Moja mama je Poljakinja, koristi casice prilikom lecenja vec 30 godina. Kupila ih je u Poljskoj. Tamo je ova metoda jako popularna. Veoma pomaze kod lecenja bolova u kicmi, napetosti ,migrena.

 2. Aleksandra Radicevic

  Gde i kako mogu kupiti masazne case ?

 3. Davor Repedzic

  Crne fleke znace kad se pojave pokazuje da je taj deo tela pod velikom upalom i da je vakum izbacio.

 4. Наташа Илчешин

  Mattias Vinge

 5. Almir Adisa Redzovic
 6. Vezira Gerdijanovic

  to mije jako poznato i naj veca glupost nista ne pomaze samo ti napravi crne fleke po ledima i jako boli pa vi izvolite puno srece

 7. Светъл Период

  Вендузи. Изключително ефикасен метод за лечение на настинки. Моята баба ми слагаше вендузи и резултатът беше удивителен. Бързо оздравявах :).

Napišite komentar