Menu 

Iako jako volimo proleće i leto zaista nas nerviraju bube i mušice koje sa ovim godišnjim dobima dolaze. Ove godine pokušajte zaobići sredstva za teranje insekata koja u sebi sadrže brojne štetne hemikalije već u te svrhe iskoristite biljke veoma ugodnog mirisa.

Jedna od biljaka koja se u te svrhe svakako ističe jeste lavanda, a najnovija istraživanja su pokazala da neki insekti jednostavno ne mogu podneti miris lavandinih divnih ljubičastih cvetova. Studija koja je nedavno sprovedena je imala za cilj da uporedi svojstva pesticida sa svojstvima lavande, naravno kad je u pitanju teranje insekata.

5825638853_8670d8d8d7_z

Dokazano je da je koncentrat od 5 odsto esencije lavande imao delovanje od 40 minuta dok je koncentrat sa 10 odsto delovao čak dva sata. Druga studija je čak dokazala da ulje lavande od 30 odsto ima stoprocentno delovanje kad je u pitanju borba protiv mrskih insekata. Moramo priznati da je ovo sjajna vest za sve one koji se užasavaju pesticida, ali ih jednostavno moraju koristiti.

Istraživanja su pokazala da pesticidi za teranje komaraca utiču na signaliziranje nerava kod ljudi te ometaju hormon dopamin neophodan za zdravo funkcionisanje mozga. Isto tako dokazano je da ova sredstva mogu ometati motoričke funkcije kao i na oštećenje nervnog sistema. Kad sve ove informacije uzmemo u obzir uopšte ne čudi zašto insekti beže od pesticida.

Ako želite napraviti prirodno sredstvo za teranje komaraca ovoga leta jednostavno dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande u neku kremu ili losion za telo, promešajte i koristite. Vremenom će miris spariti pa ćete ga morati dodavati, ali to ne bi trebalo da bude veliki problem.

Isto tako pre nego ulje lavande nanesete na telo, razblažite ga sa nekim drugim baznim ulje (bedem, kokos) i malu količinu nanesite na unutrašnjost ručnog zgloba, ako ne bude nikakve reakcije tek onda ga koristite na celu kožu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar