Menu 

Vantelesna oplodnja je nešto o čemu se ne priča previše iako mnogo parova kod nas i i širom sveta ima problema sa začećem prirodnim putem. Ako spadate u one koji razmatraju opciju vantelesne oplodnje onda bi trebalo da pročitate ovaj kratki vodič u kome se kriju odgovori na sva vaša pitanja.

Vantelesna oplodnja je procedura tokom koje se žensko jajašce oplodi spermom, unutra male labaratorijske posude umesto unutar tela. Jajašce i sperma se stavljaju u istu posudu zajedno sa posebnim kulturama koje pomažu jajašcima i spermi da prežive van ljudskog tela. Posudica se čuva u inkubatoru i pomno se prati od strane stručnjaka da bi se na vreme uočila oplodnja i delenje ćelija. U trenutku kad se jajašce razvije u embrion sa 2-8 ćelija može se ponovno vratiti u žensko telo, a ceo proces može da traje i do pet dana, u zavisnosti od klinike na kojoj obavljate vantelesnu oplodnju.

Vantelesna oplodnja – kad je vreme

Kad je u pitanju borba protiv neplodnosti, vantelesna oplodnja obično nije prva na listi tretmana koji se preporučuju. Lekar će vam verovatno prvo preporučiti neke druge opcije kao što su lekovi i tretmani protiv neplodnosti.  Pročitajte i koji su to “Novi načini za lečenje neplodnosti” te koji su to “Mitovi vezani za neplodnost koji mogu biti opasni”. Vantelesna oplodnja se počne razmatrati od strane lekara ukoliko se vama ili vašem partneru postavi neka od sledećih dijagnoza:

 • Endometrioza
 • Problemi sa ovulacijom
 • Oštećeni ili blokirani jajovodi
 • Problemi sa matericom
 • Mali broj spermatozoida ili loša pokretljivost istih
 • Neplodnost bez nekog očitog razloga

Većini parova je potrebno najviše 12 meseci aktivnog pokušavanja i upražnjavanja seksa bez zaštite da bi došlo do začeća. Ako smatrate da vi i vaš partner pokušavate previše vremena bez ikakvih rezultata, za početak posetite svog ginekologa pre nego počnete razmišljati o vantelesnoj oplodnji. Podelite sa ginekologom sve vaše brige, objasnite mu istoriju bolesti i zajednički se odlučite na sledeći korak. Ako vam ginekolog predloži odlazak kod specijaliste za plodnost u svakom slučaju treba da razmotrite i tu opciju. Ukoliko ste mlađi od 35 godina i pokušavate začeti godinu dana i više, lekar će vas verovatno uputiti kod specijaliste, ako ste pak stariji od 35 lekar će predložiti tretmane za neplodnost i posetu specijalisti već nakon šest meseci pokušavanja.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Testovi koje je potrebno obaviti pre same procedure

Pre samog postupka potrebno je obaviti određene testove da bi se utvrdilo šta je tačan uzrok neplodnosti. Neki od testova koje je najčešće potrebno obaviti pre ulaska u celu proceduru vantelesne oplodnje podrazumevaju:

Testovi za HIV i hepatitis. Ovi testovi se uglavnom vrše iz sigurnosnih razloga, a potrebno je da ih obave i muškarac i žena.

Testovi plodnosti za žene. Pre vantelesne oplodnje potrebno je proveriti nivo hormona i kvalitet jajašaca te je  neophodno ustanoviti zašto se ovulacija ne odvija prirodno. Lekar će takođe želeti da proveri unutrašnjost materice kao i da li postoji neka blokada u jajovodima. Možda će vas čak uputiti da izvršite HSG pregled, a to je pregled pomoću posebnog ultrazvuka za matericu i jajovode kojim se mogu videti sve nepravilnosti, blokade i abnormalnosti unutar materice i jajovoda.

Testovi plodnosti za muškarce. Pre vantelesne oplodnje potrebno je izvršiti ispitivanje sperme partnera da bi se proverila pokretljivost, brojnost i kvalitet spermatozoida.

Lažna oplodnja. U nekim klinikama se pre prave vantelesne oplodnje vrši lažna oplodnja tokom koje se u matericu stavlja kateter baš kao i tokom prave oplodnje. Na ovaj način se meri dubina materice i određuje se koji je najbolji način za stavljanje katetera tokom prave procedure.

Šta možete očekivati od vantelesne oplodnje

Tokom procesa vantelesne oplodnje jajašce se oplođava u maloj laboratorijskoj posudi, a kasnije se vraća u telo žene. Da bi se povećala šansa za uspešnu oplodnju neophodno je da žena ovulira za vreme oplodnje te da telo proizvede što više plodnih jajašaca spremnih za oplodnju. Da bi se to desilo lekar će vam verovatno dati lekove koji podstiču plodnost i proizvodnju jajašaca koje je potrebno uzimati s početkom ciklusa. Nakon toga, vrše se ultrazvučni pregledi kao i testovi putem krvi da bi se sa sigurnošću utvrdilo da li su jajašca zrela za oplodnju. Kasnije se pristupa procesu vantelesne oplodnje.

Tokom procesa vađenja jajašaca potrebna je totalna ili lokalna anstezija. Jajašca se vade pomoću veoma tanke igle koja se uvlači sa zadnje strane vagine sve do jajnika. Prateći stanje pomoću ultrazvuka lekar će nežno usisati jajašca i folikularnu tečnost pomoću testne tube. Jedan dan nakon ove procedure često se dešava da žena oseti grčeve u donjem delu stomaka, a lekar vam može propisati i nešto protiv bolova.

Muškarac daje uzorak sperme na sam dan vantelesne oplodnje. Ukoliko je broj spermatozoida smanjen onda se uzima jedan spermatozoid i ubrizgava se direktno u jajašce, a taj proces se naziva intracitoplazmično ubrizgavanje spreme. Oplođeno jajašce se stavlja u malu posudu i prati se obično pet dana. Svako jajašce se prati dok se ne razvije u grupu ćelija koja se naziva embrion. Kada se razvije embrion on se vraća natrag u matericu, a obično se odjednom stavljaju četiri embriona pomoću tankog katetera kroz grlić pa sve do vrha materice. Nakon što se embrioni usade u matericu lekar će vam preporučiti da narednih nekoliko sati mirujete u krevetu. Ako je oplodnja bila uspešna trebalo bi da saznate već kroz dve nedelje.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kolike su vam šanse za uspeh?

To kolike su vam šanse za uspeh varira od raznih faktora jer su neki uzroci neplodnosti teži od drugih. Veoma važan faktor su svakako i godine starosti kako vas tako i vašeg partnera i niko vam ne može garantovati da li ćete zaneti iz prvog ili petog puta.

Prema statistikama Centra za kontrolu bolesti upešnost začeća putem vantelesne oplodnje je sledeća:

 • Žene mlađe od 35 godina – 37%
 • Žene od 35 – 37 godina – 30%
 • Žene od 38 – 40 godina – 20%
 • Žene od 41 – 42 godine – 11%

Ukoliko idete na vantelesnu oplodnju treba da budete spremni i na činjenicu da je mogućnost višestruke trudnoće u ovom slučaju uvećana što opet povećava rizik od mogućih komplikacija tokom trudnoće, pobačaja i prevremenog poroda. Tokom vantelesne trudnoće se u matericu usađuje do četiri embriona što povećava šanse za uspešno začeće ali i za višestruku trudnoću. Ako se kod vas desi slučaj višestruke trudnoće trebalo bi da znate kakva je to “Pravilna ishrana i fizička aktivnost za trudnice sa višestrukom trudnoćom”. To izraženo u procentima izgleda ovako:

 • Žene mlađe od 35 godina imaju 35% šanse da dobiju blizance
 • Žene od 35 – 37 godina – 27%
 • Žene od 38 – 40 godina – 22%
 • Žene od 41 – 42 godine – 13%

Treba da znate i da sva neiskorištena jajašca možete zamrznuti što će vam uštedeti dosta novca ako ne ostanete trudni nakon prvog puta jer nećete ponovno morati prolaziti kroz proces vađenja jajašaca. U stranim zemljama jajašca se mogu donirati i uništavaju se samo uz pristanak žene i muškarca.

Kako se emocionalno pripremiti za vantelesnu oplodnju

Emocionalna priprema za vantelesnu oplodnju jednako je važna kao i ona fizička jer su naše telesno i emocionalno biće povezani tako da svaka promena može uticati i na jedno i na drugo. Ako planirate vantelesnu oplodnju treba da budete spremni na sve što vas čeka.

Vantelesna oplodnja može biti veći emocionalni izazov nego kad je u pitanju fizička neugodnost koju doživljavamo. Pre samog početka žene se susreću i suočavaju sa mnogim strahovima i brigama i velika je verovatnoća da ćete u isto vreme osetiti pozitivno uzbuđenje kao i strah. Svaki novi pokušaj vantelesne oplodnje staviće vas na velika iskušenja kad su u pitanju vaša osećanja, osetićete nesigurnost i tugu nakon svakog neuspelog pokušaja. Naravno, postoje i oni slučajevi kada telesna oplodnja uspe iz prvog puta, ali treba da imate na umu da to nije poprilično čest slučaj. Ako planirate da se podvrgnete vantelesnoj oplodnji evo kako da se emocionalno pripremite na sve što vas čeka.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Detaljno proučite ceo postupak

Pre nego uopšte krenete sa uzimanjem hormona ili bilo kojim drugim tretmanom, naoružajte se stručnom literaturom, informišite se i saznajte sve što bi trebalo da znate o samom postupku. To što budete sve do u detalje naučili može vam dati sasvim novo samopouzdanje i možete osetiti da imate kontrolu nad celom situacijom. Većina parova već prvi neuspeh doživi jako teško jer jednostavno nisu upoznati sa onim što ih čeka i svemu pristupaju poprilično naivno. Da vam se to ne bi desilo čitajte, postavljajte pitanja, istražujte. Trebalo bi da znate šta možete očekivati, kroz šta ćete prolaziti, koliko vam može pomagati lekar, a koliko možete pomoći sami sebi.

Psihički se pripremite na neuspeh

Možda će vam ovaj savet delovati poprilično negativno ili pesimistično, ali je od velike važnosti da pre samog procesa pripremite sebe na mogući neuspeh jer ćete se kasnije s njim lakše nositi i imaćete više volje za novi pokušaj. Svi bi želeli da oplodnja uspe iz prvog puta, ali činjenica je da svega 40 odsto pokušaja bude uspešno što znači da  4 od 10 žena koje se podvrgnu vantelesnoj oplodnji ostanu u drugom stanju iz prvog puta. Nije neophodno da se pripremate na srećan ishod, ali je veoma važno da budete svesni kako sve može krenuti i završiti onako kako ne želite. Naravno, da treba da budete pozitivne, naravno da treba da mislite kako će sve biti u najboljem redu, ali ostavite otvorenu opciju da neće upaliti iz prve i pokušajte to doživeti kao samo još jednu prepreku do željenog cilja.

Podrška porodice i prijatelja

Kroz ceo taj mukotrpan proces puno lakše ćete prolaziti ukoliko imate podršku vama bitnih ljudi čije mišljenje cenite, koje volite i za koje znate da vole vas. S druge strane nije baš najpametnije da baš svima koje poznajete kažete da planirate vantelesnu oplodnju jer na tom putu možete izgubiti mnoge osobe koje ste smatrali bliskima. Sve ono što vas muči podelite sa svega nekoliko najprisnijih ljudi za koje ste sigurni da će biti uz vas do samog kraja, koji će podnositi vaše sreće i vaše tuge, tešiti vas kad to bude potrebno. Isto tako, veoma je važno da otvoreno kažete ljudima šta od njih očekujete, kako da se ponašaju prema vama kroz ceo proces.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Rešite se negativnih ljudi

Baš kao što je važno da si obezbedite podršku isto tako je važno da izbegavate sve one pesimiste i negativne ljude za koje znate da vam neće reći ništa od čega će vam biti bolje, neće vam uliti nadu niti pružiti ruku podrške. Izbegavajte ih u širokom luku ili se jednostavno potrudite da ne saznaju kroz šta prolazite.

Pripremite se fizički

U zdravom telu zdrav duh, poznata je poslovica koju slušamo već od rođenja. Pre nego krenete u priču sa vantelesnom oplodnjom važno je da se posvetite svom telu, da se zdravo hranite, redovno vežbate, negujete se i ugađate si na neki način.

Pored svega toga, kad sve počne trebalo bi da pronađete posebne načine opuštanja jer niste ni svesni koliko stresa vam to sve može doneti. Istražite tehnike disanja za opuštanje, praktikujte jogu, meditaciju ili jednostavno radite ono za šta sigurno znate da će vas opustiti. Možete čitati knjige, odlaziti u lagane šetnje prirodom, na masaže ili tople kupke. Pročitajte i “Najbolji poklon koji si možete dati – meditacija”.

Koliko košta vantelesna oplodnja

U Srbiji se vantelesna oplodnja vrši o trošku RFZO ukoliko parovi ispunjavaju određene kriterijume. A to su:

 • Žena je neplodna i pored svih odgovarajućih tretmana.
 • Žena nije ranije rađala i nema žive dece.
 • Žena mora imati do 40 godina starosti u trenutku podnošenja zhteva odnosno u trenutku dobijanja rešenja ako ispunjava sve uslove.
 • Važno je da je funkcija jajnika kod žene očuvana.
 • Spermatozoidi partnera treba da budu živi ili morfološki ispravni.

Klinike koje u Srbiji obavlajaju vantelesnu oplodnju o trošku države su:

 • Institut za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Beogradu
 • Ginekološko akušerska klinika “Narodni front” u Beogradu
 • Ginekološko akušerska klinika Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu
 • Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Niš

Tu su i privatne klinike:

 • Jevremova
 • Intermedicus
 • Genesis
 • Beograd
 • Ivanović
 • Medical centar

Troškovi same oplodnje zavise od načina na koji se oplodnja vrši, a to se u Srbiji obavlja na tri načina:

 • Klasični metod vantelesnog oplođenja IVF – 191.086,26 din.
 • Metod vantelesnog oplođenja – In vitro maturacija jajne ćelije – 205.377,61 din.
 • Metod vantelesnog oplođenja – ICSI – mikrofertilizacija – 206.875,61 din.

10307043413_ce4589a141_z

Troškove oplodnje ne plaćaju osigurana lica već se ona nadoknađuje od sredstava RFZO. Država finansira dva pokušaja vantelesne oplodnje, a svaki sledeći parovi finansiraju sami što može iznositi od 250.000 – 300.000 dinara. Grad Beograd je do 2014. godina finansirao treći pokušaj vantelesne oplodnje kada je ta privilegija ukinuta.

Danas, treći pokušaj finansiraju gradovi Pančevo i Novi Sad dok Niš finansira sve pokušaje vantelesne oplodnje.

U Bosni i Hercegovini država sufinansira dva pokušaja vantelesne oplodnje, a svaki sledeći, ako budete uporni ćete morati platiti oko 2.000 – 2.500 evra i više koliko sam postupak košta.

Ono što vam mi svakako preporučujemo od sveg srca jeste da ne doživljavate vantelesnu oplodnju kao neki tabu. Informišite se, saznajte koje su vam opcije, koja su vam prava i razgovarajte o svom problemu. Mi vam želimo puno sreće i da napokon dobijete ono što najviše priželjkujete – proširenje porodice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar