Menu 

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) predstavlja obolenje probavnog sistema, koje se javlja zbog vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Pravom hranom možete ublažiti ovo obolenje, čiji je glavni pratilac žgaravica.

Ovo obolenje može biti zaista neugodno. Loše vam je posle jela i posebno tokom noći, za vreme spavanja. Tada se javlja onaj ružan ukus u ustima, kiseo i gorak, praćen podrigivanjem ili vraćanjem gorke tečnosti iz želuca u usta. Sve to može dovesti i do kašlja, težeg gutanja hrane, „grebanja“ u grlu i slično.

Šta izbegavati?

Namirnice koje pojačavaju lučenje želučane kiseline, poput čokolade, peperminta, kafe, alkohola, čajeva, kečapa, mleka, rajčice, masne hrane, … Naravno, pušenje značajno pogoršava stanje.

refluksna bolest

By: bark

Na šta se fokusirati?

Konsultujte se sa lekarom i fokusirajte ishranu na odabrane namirnice. Mlečne proivode treba izbegavati, posebno tvrde i masne sireve. Ako već ne možete da se odreknete omiljenih mlečnih proizvoda birajte one sa manje masnoće.

Povrće i voće je uvek dobar izbor – kao lek. Sirovo povrće iseckajte u posudu i uživajte u salatici. Ipak, pazite kakvo povrće i voće birate. Ono povrće koje izazova gasove nije svakako najbolji izbor. Zaobiđite repu, prokelj, kelj, kupus, a bazirajte se na zelenu salatu, paprike, krompir, patlidžan, celer, …

Što se tiče voća, u ovom slučaju, zaboravite na cistrusno (narandže, limun, grejp, …), ali i na ananas. Jedite radije jabuke, dinje, banane, bobičavo voće, breskve, šljive.

U ishranu ubacite i više celovitih žitarica. Jedite kinou, zobene pahuljice, peciva od celovitog zrna. Sa njima ćete smanjiti kiselinu u želucu. Pripemajte ih sa manje mlečnih proizvoda i masnoće. Od mesa birajte ono sa manje masnoće, piletinu, ribu. Takđe, ne zaboravite na dovoljne količine vode, a i biljni čajevi mogu biti od pomoći. Birajte kamilicu, beli slez, mačiju travu, komorač i list bokvice. Popričajte sa lekarom koja kombinacija ovih čajeva bi bila najbolja za vas.

Pročitajte i tekst – Stanite u kraj dosadnoj žgaravici.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako se svako veče vrtite po krevetu i ne možete zaspati onda isprobajte tehniku koju je osmislila Loren Witcher, a koja će vam pomoći da zaspite za deset minuta, a možda čak i...