Menu 

Da li se vaše dete budi po noći uplakano i preplašeno? Jeste li se zapitali šta je uzrok tome? Možda je reč o noćnim morama, a mi vam otkrivamo kako da ih prepoznate i kako da izađete na kraj s njima.

Kako znati da je reč o noćnim morama

Ukoliko vaše dete ne može jasno da vam kaže da je sanjalo nešto ružno što ga je prepalo teško je raspoznati o čemu se zapravo radi i zašto se dete tokom noći budi obliveno znojem i isprepadano.

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih se deca noću bude, a pored ružnih snova to je uglavnom zato što dete nije naučilo da se samo uteši i ponovno uspava. S druge strane neka deca se bude zato jer im je jednostavno neudobno. Ali, ako vaše dete inače dobro spava i odjednom se počne uplakano buditi noćubez nekog očitog razloga imate sva prava da posumnjate na noćne more. To se obično dešava u drugoj polovici noći kada češće sanjamo.

Noćne more nikako ne treba mešati sa noćnim strahovima koji su nešto ređi poremećaj sna i obično „napadaju“ tokom prve trećine noći, a najčešće se javljaju kod dece između 4-5 godina. Deca koja pate od noćnih strahova obično tokom svega nastave spavati dubokim snom, ali su u budnom stanju i veoma ih je teško utešiti. Nakon toga nastave spavati, a ujutro se obično ničega ne sećaju.

8217396631_820e5d7435_z

Zašto se dešavaju noćne more?

Kod manje dece dolazi do noćnih mora uglavnom zbog nečega što su videla na televiziji ili zbog nečega što se desilo tik pred spavanje. Možda ih je prepala priča koju ste im čitali ili sene koje su se pojavile na zidovima.

Stres takođe može biti uzročnik za noćne more, a stres kod dece može uzrokovati i sama rutina pred odlazak na spavanje, posebno kod dece koja osećaju anksioznost zbog odvajanja od roditelja čak i preko noći. U tom slučaju pokušajte da ne krivite sebe jer ako ostavite dete da spava s vama činite mu medveđu uslugu. Isto tako, emocionalni problemi obično nisu povezani sa noćnim morama tako da to ne treba da vas brine.

Kako pomoći detetu kad ima more?

Obavezno odite kod deteta u sobu kad primetite da ima more i da se probudilo uplakano. Uzmite dete u krilo ili ga mazite po leđima i govorite mu utešne reči. Dva puta proverite da li je pored deteta i njegova omiljena igračka sa kojom spava i za koju veruje da ga čuva tokom noći. Ako je potrebno ostavite upaljena svetla i otvorena vrata. Pokušajte izbeći da prebacite dete kod sebe u krevet jer to je navika koje ćete se kasnije teško rešiti.

Ako je dete dovoljno veliko da razume razgovarajte sa njim o onome šta je sanjalo, ali imajte na umu da rečenica „to je bio samo san“ neće doneti previše utehe.

20103782554_841dd18ff5_z

Kako preventivo delovati na noćne more

Ovo ne mora da bude siguran način da sprečite more, ali svakako možete pokušati. Pre spavanja priuštite detetu toplu kupku, opuštajuću pričicu ili uspavanku. Čitajte knjige u kojima nema čudovišta, koje su vesele i smešne.

Temperatura u sobi treba da bude udobna, ni previše visoka ni previše niska, a ako se dete boji mraka onda bi trebalo da ostavite upaljeno svetlo na noćnom stočiću.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar