Menu 

Kleka ili smreka je veoma lekovita biljka koja raste u kamenitim i kraškim područjima od primorskih do brdskih krajeva. Mi vam danas pričamo o lekovitim svojstvima ove čudotvorne biljke.

Ova biljka je lekovita od korena do ploda, ali se ipak najviše koriste plodovi, koji se beru drugom polovinom leta, pa sve do kasne jeseni, u zavisnosti od područja. Plodovi mogu i da se suše, pa se može koristiti gotovo čitave godine.

Kleka i njena lekovita svojstva

kleka

Lekovita svojstva kleke poznata su od davnina, a sigurno ste bar jednom doživeli da vas je neko nudio klekovom rakijom pod izgovorom da je „lek za dušu“, i nije bio daleko od istine. Njeni plodovi najviše se koriste kod stomačnih problema i problema sa mokraćnim kanalima i važi za jedan od najboljih prirodnih diuretika (pomoć pri izmokravanju). Može da se koristi i kao dezinfekciono sredstvo za rane, a pomaže i iskašljavanje, za šta najviše pomažu eterična ulja od klekovih bobica, koja mogu da se koriste i za masažu kod reumatskih bolova.

Za stomačne grčeve pomešajte jednake delove kleke, pelina, hajdučke trave i kamilice i dve-tri kašičice ove mešavine prelijte sa 2-3 šolje ključale vode, ostavite da stoji 10-ak minuta, procedite i pijte nezaslađeno.

Za glavobolju, plodove kleke izdrobite i stavite kao oblogu na bolno mesto.

Kod problema sa jetrom ili želucem, ujutro na prazan stomak uzmite od 3-5 plodova kleke i dobro žvaćite.

Za poboljšanje apetita skuvajte kompot od plodova kleke, zašećerite i uzimajte po potrebi.

Drugi put kad vas neko ponudi klekovačom nikako nemojte odbiti.

O lekovitosti pinjola, plodova bora smo takođe pisali.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar