Menu 

Jeste li već odabrali dijetu pomoću koje ćete izgubiti višak kilograma, spremiti se za leto i poboljšati zdravlje srca? Ako još uvek niste mi vam toplo preporučujemo da u obzir uzmete TLC (Therapeutic lifestyle changes diet) dijetu koja će vam na prvom mestu pomoći da pospešite opšte zdravlje organizma ali i da izgubite kilograme, te da se zauvek rešite loših životnih navika.

Ova dijeta je osmišljena od strane stručnjaka sa Nacionalnog instituta zdravlja u Americi, a podržali su ih i kolege sa Instituta za kardiovaskularne bolesti i zdravlje srca. Ova dijeta na prvom mestu snižava rizik od bolesti srca i krvnih sudova i to zato što su masti, posebno one zasićene u potpunosti zabranjene. Kao što već znate, zasićene masti podižu nivo lošeg holesterola i na taj način povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Kako deluje TLC dijeta

Za početak treba da odredite gornju granicu kalorija koju smete uneti tokom dana, a to je maksimalan broj od 2500 kalorija za muškarce i 1800 kalorija za žene ako želite sačuvati zdravlje, a ako s druge strane želite izgubiti kilograme onda bi trebalo da ne unosite više od 1600 kalorija ukoliko ste muškarac i 1200 kalorija ukoliko ste žena.

Od unesenih kalorija svega 7 odsto ili manje trebalo bi da dolazi iz zasićenih masti što znači da treba da smanjite unos mlečnih proizvoda poput putera, a trebalo bi da izbacite masna i industrijski prerađena mesa (salame, hrenovke kobasice). Tokom dana takođe ne bi trebalo da unosite više od 200 miligrama masti što je ekvivalent za 60 grama sira. Nakon svega šest nedelja ove dijete trebalo bi da nivo lošeg holesterola spadne za 8-10 odsto što je zaista sjajan rezultat.

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Preporučena ishrana

  • Vaša svakodneva ishrana trebalo bi da se sastoji od: na prvom mestu mesa peradi i ribe, a crveno meso bi trebalo da svedete na minimum ili da ga u potpunosti izbacite iz upotrebe pošto dokazano sadrži poprilične količine zasićenih masti.
  • Svakog dana trebalo bi da imate oko 4 porcije svežeg voća te 3-5 porcija svežeg povrća.
  • Kad su u pitanju zabrane trebalo bi u potpunosti da izbacite ili jednostavno smanjite punomasne mlečne proizvode masnu svinjetinu i govedinu te svu hranu koja je pržena.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Gubitak kilograma

Primarni krajnji rezultat ovog dijetalnog programa nije gubitak kilograma već usvajanje zdravih životnih navika od kojih ćete dugoročno imati mnogo koristi kad je u pitanju zdravlje kardiovaskularnog sistema te opšteg stanja organizma. S druge strane sama promena navika sigurno će doneti gubitak kilograma ali na nešto jednostavniji način, odnosno bez gladovanja.

Jedna studija je pratila 120 gojaznih ljudi koji su pokušali oslabiti, punih šest meseci. Polovica njih je bila na popularnoj Atkinsonovoj, a polovica na TLC dijeti. Oni koji su bili na Atiknsonovoj dijeti u proseku su smršali oko 15 kilograma dok su oni na TLC dijeti izgubili nešto manje od 10. Što, priznaćete, uopšte nije loše.

Najvažnija činjenica vezana za ovu dijetu jeste to što ne postoji nikakav zdravstveni rizik, nema izgladnjivanja, rizika od premalog unosa zdravih nutrijenata. Cilj ove ishrane je da na zdrav način izgubite višak kilogarama i smanjite rizik od srčanih obolenja.

S druge strane ako želite sagorevati više kalorija i intenzivnije mršaviti uz ovaj način ishrane uključite i redovnu fizičku aktivnost i rezulatati sigurno neće izostati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar