Menu 

Oni koji dugo vremena praktikuju trčanje na duge staze znaju da ova vrsta vežbe sa sobom nosi neke ni malo ugodne, ali veoma česte povrede. Mi vam donosimo mali vodič kako da ih uspešno izbegnete.

Ne biste verovali, ali tokom trčanja na duge staze najviše povreda pretrpe nokti na nogama. Ako planirate da trčanje postane vaša svakodnevna rutina i da broj pretrčanih kilometara povećavate iz dana u dan onda se pripremite da ćete pre ili kasnije primetiti kako vam nokti na stopalima postaju tamni, a to je obično rezultat toga što se nokat trlja o unutrašnju stranu patike, a ovu ni malo ugodnu povredu možete sprečiti na nekoliko jednostavnih načina.

Nosite obuću prave veličine. Na patikama za trčanje nikako nemojte štedeti već ih kupujte u specijalizovanim prodavnicama za fitnes opremu. Birajte patike u kojima će noga imati dovoljno prostora i koja vas neće stiskati u predelu prstiju.

Isto tako veoma je važno da patike budu odgovarajuće dubine i da nema nikakvih nagiba prema prstima.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-running-shoes-barefoot-running-shoes-image26261096

Redovno režite nokte na nogama. Nokte na nogama održavajte kratkima i redovno ih režite jer u tom slučaju smanjujete mogućnost povreda, ali ne trčite na duge staze isti dan kad ste skratili nokte.

Odaberite prave čarape. Znoj povećava šanse da vam noga klizi prema prednjem delu patike i u tom slučaju su veće šanse i od povrede. Tokom trčanja nosite sportske čarape napravljene od posebnih materijala koji upijaju vlagu, u ovom slučaju pamuk ili vuna nisu najbolji izbor.

Posetite lekara. Crni nokti uzrokovani trčanjem uglavnom nisu bolni i u većini slučajeve ne otpadaju, ali estetski ne izgledaju baš najlepše. Za svaki slučaj, ako primetite promene posavetujte se sa lekarom da se uverite da je sve u najboljem redu. Ukoliko vas nokat boli to može biti znak nekakve infekcije što može dovesti do većih problema.

http://www.dreamstime.com/stock-images-female-walking-outdoors-running-shoes-behind-image32368964

Povrede noktiju mogu izazvati i iskrivljeni prsti što je takođe posledica čestog trčanja, ali se uz određene vežbe ovaj problem veoma lako može rešiti. Ako ste primetili da su vam se prsti malo iskrivili, obavezno posetite lekara i ne čekajte da se dese veće povrede i ukoliko vam savetuje da ne trčite neko vreme, poslušajte ga bez obzira što vi ne osećate nikakve bolove i promene.

Brza rešenja. U apoteci možete kupiti posebne gelove koji se prodaju bez lekarskog recepta, a koji će vam ublažiti crnilo. S druge strane, ukoliko ste žena uvek možete nokte bojiti lakovima u tamnim nijansama do čekate da izraste.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar