Menu 

Kad ste ostali u drugom stanju sigurno ste razmišljali kako jedva čekate da ceo sveta sazna za vašu vest, da sredite sobu za bebu, kupujete garderobicu, a na kraju sve što želite jeste da spavate. Otkrivamo kako da izađete na kraj sa umorom tokom trudnoće.

Eksperti iz oblasti medicine širom sveta još uvek raspravljaju šta izaziva umor u ranom stadijumu trudnoće. Neki tvrde da do umora dolazi zbog kombinacije fizičkog i psihičkog stanja trudnica koje podrazumeva viši unos kiseonika, promene u kardiovaskularnom i respiratrnom sistemu, metaboličke potrebe povezane za razvojem fetusa kao i nutritivne i hormonalne promene.

Šta god bio uzrok umoru, većina trudnica želi da zna kako da izađu na kraj s njim.

trudnica za računarom umorna

Hrana u borbi protiv umora

Lekari preporučuju ženama prosečne težine da na početku trudnoće unose otprilike 300 kalorija više nego pre. Čak i ako imate mučnine nemojte preskakati obroke jer kalorije su energija, a manjak hrane dovodi do umora. Nikako nemojte zanemarivati važnost dobro izbalansirane ishrane i zdravog dobitka kalorija. To nikad nije suvišno napomenuti.

Hrana bogata vitaminima, mineralima i proteinima obezbediće vam dovoljno energije da sprečite umor. Za vreme koje ćete provesti van kuće obavezno ponesite zdravu užinu, sveže voće, povrće i orašaste plodove.

Nikako se nemojte oslanjati na kofein tokom dana jer bi buduće majke trebalo da izbegavaju sva pića koja kao stimulans deluju u borbi protiv manjka energije. To naravno ne znači da treba da se odreknete kafe ili čaja u potpunosti, slobodno ostavite onu prvu jutarnju dozu bez koje ne možete jer to ne može naškoditi ni vama ni bebi.

Vodite računa o hidrataciji i tokom dana pijte dosta vode jer manjak tečnosti može dovesti do umora.

Vežbajte za energiju

Ukoliko vam lekar ne savetuje drugačije pronađite za sebe fitnes rutinu koja vam najviše odgovara, koja će vam ubrzati metabolizam i rešiti vas nesnosnog umora. Umerena aktivnost kao što je pola sata šetnje dnevno može vam omogućiti da budete odmorniji tokom dana, a umorniji kad je vreme za spavanje što će pomoći da lakše zaspete.

trudnica vežba sa loptom

Dragoceno spavanje

Možda vaše telo stvara novi život, ali nemojte da se precenjujete i mislite da ste svemogući. Priuštite sebi to da se povremeno prepustite umoru. Smanjite svoje lične obaveze i zamolite partnera da na sebe preuzme pojedine kućanske poslove.

Najvažnije od svega jeste da naučite slušati svoje telo. Kad osetite da ste iscrpljeni odmorite bar nekoliko minuta, bilo da ste na poslu ili kod kuće. Vi zaslužujete odmor.

Ako vas iscrpljenost i umor bude pratila i u drugom tromesečju ili ne prolazi čak ni onda kad odmarate o vašim simptomima bi trebalo da porazgovarate sa lekarom jer u retkim slučajevima kod trudnica umor može biti simptom nekih ozbiljnijih stanja kao što su depresija, anemija ili hipotireoza.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar