Menu 

Onaj trenutak kada buduća majka po prvi put oseti pokrete svoje bebe u stomaku je posebno emotivan za svaku ženu i ne postoje reči koje ga mogu opisati. Danas vam pričamo o bebinim pokretima, šta je normalno, šta nije i šta da očekujete.

Prve pokrete ćete osetiti negde oko 18-20 nedelje trudnoće, ako vam je to prva trudnoća verovatno nećete ni znati o čemu se radi i trebaće vam neko vreme da shvatite kako se vaša beba u stvari pomera. Ako ste nešto iskusniji i u pitanju je druga trudnoća onda ćete udarce verovatno moći prepoznati oko 16. nedelje. U svakom slučaju ako niste osetili mrdanje do 24. nedelje trebalo bi da se posavetujete sa lekarom koji vam vodi trudnoću.

Šta beba radi u stomaku

4494618612_5edff75242_z

Beba u stomaku počne da se mrda puno pre nego što trudnica oseti udarce, a njeni pokreti će se menjati kako bude rasla i razvijala se. Ako budete imali sreće i beba bude budna tokom ultrazvučnog pregleda možda čak vidite kako se migolji unutar materice.

 • Oko 7-8 nedelje beba u stomaku počinje da se savija i okreće na stranu te pravi nagle pokrete.
 • U devetoj nedelji se javlja štucavica i može pomerati ručice i nožice, a razvija se refleks sisanja i gutanja.
 • U 10. nedelji beba može pomerati glavu i ruke prinosi licu, otvara usta i proteže se.
 • Od 12. nedelje trudnoće beba zna čak i da zeva.
 • Od 14. nedelje pomera oči.
 • Već u 15. nedelji beba zna da sisa palac ili celu šaku, uglavnom onu sa kojom će pisati. Ako se to desi za vreme ultrazvuka unapred ćete znati da li je vaša beba levak ili dešnjak.

S vremenom pokreti vaše bebe će postajati sve jači i jači, a u početku će osećaj biti nalik onome kao da vam mehurići pucaju u stomaku. Kasnije će to prerasti u okretanje, rastezanje pa čak i prave udarce koje ćete jasno osetiti, a možda vas čak budu budili noću.

Treba da znate da se beba neće uvek mrdati i biće trenutaka kada će u potpunosti biti mirna i odmarati od napornog dana u materici i to ne treba da vas brine sve dok je na redovnim pregledima sve u najboljem redu. Kako se bude bližio dan termina beba će sve više mirovati, a može se desiti da po 20 minuta ne osetite nikakve udarce, najviše 50-57 minuta.

Koliko udaraca treba da osetite tokom dana

Ne postoji tačan broj udaraca i nema potrebe da vodite beleške koliko se puta beba pomerila. Ako ste primetili da je beba mirna duže vreme pokušajte je probuditi i navesti da se pomeri. Svaka beba ima svoj ritam i ono nešto na šta reaguje. Otkrijte šta je to kod vaše bebe i probudite je.

Ako primetite da se šablon pomeranja promenio ili brinete iz bilo kog razloga obavezno se javite lekaru i podelite s njim svoje sumnje. Nemojte se ustručavati.

10302346135_abf11314e8_z

Treba li brinuti ako ne osetite udarce ceo dan

Može se desiti da ste bili zaokupljeni poslom ili nekim drugim obavezama i jednostavno ih niste primetili. Ako želite podstaći bebu da “vam se javi” lezite na levi bok i stavite jastuče ispod stomaka. Budite mirni dva sata tokom kojih bi trebalo da osetite bar 10 odvojenih pokreta.

Udarce ćete lakše osetiti ako ležite nego kad sedite, a najmanje ćete ih biti svesni kad stojite.

Evo još nekoliko saveta kako da podstaknete bebu da se pomera:

 • Podignite noge, grickajte nešto i opustite se.
 • Popijte veoma hladno piće, beba će primetiti promenu temperature i mrdaće se da bi se sklonila.
 • Pravite buku, pevajte nešto ili zalupite vratima.

Ako beba odreaguje na ove trikove verovatno je sve u najboljem redu, ali budite na oprezu.

Kada se obratiti lekaru

Pozovite lekara odmah ako primetite neke od sledećih simptoma:

 • Niste osetili 10 odvojenih pokreta iako ste dva sata ležali na desnom boku.
 • Beba ne reaguje na nadražaje.
 • U poslednjih nekoliko dana je broj bebinih pokreta drastično opao.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar