Menu 

Preeklampsija je stanje u trudnoći koje izaziva veoma povišen pritisak i može biti poprilično opasno kako za majku tako i za bebu, a pogađa čak 10 odsto trudnica u celom svetu. U poslednje vreme priča se o testu koji bi pomagao lekarima da preeklampsiju otkriju u što ranijem stadijumu.

Preeklampsija se obično dijagnostikuje tokom drugog tromesečja trudnoće kada je već njen uticaj na  trudnoću porilično veliki, a najnoviji testovi će omogućiti ženama da na vreme otkriju preeklampsiju i smanje rizik od većih komplikacija. Pročitajte i “Kako da prepoznate preeklampsiju”.

Kompanija DiabetOmics koja se inače bavi medicinskom dijagnostikom je osmislila test koji bi preeklampsiju otkrio već u prvom tromesečju trudnoće što je do sad bilo gotovo nemoguće. Sa ranom dijagnostikom stanje bi se moglo pomno pratiti od samog početka trudnoće i na taj način bi se izbegle mnoge komplikacije koje preeklampsija može doneti. Planirano je da test bude dostupan u prvoj polovini ove godine.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Iz kompanije DiabetOmisc kažu da su obavljena sva potrebna klinička testiranja i sprovedena su istraživanja te je potvrđeno da ovaj test veoma precizno meri određeni protein u krvi trudnice koji upućuje na postojanje preeklampsije. Istraživanja su pokazala da je kod trudnica koje imaju ili će, kako trudnoća bude odmicala dobiti preeklampsiju, povišen nivo proteina koji se zove glikozilirani fibronektin, a pomoću ovog testa se tačno može ustanoviti nivo i ovog proteina u krvi.

Stručnjaci koji su radili na testiranju i istraživanju vezanom za ovaj test se uzdaju u to da će upravo on spasiti mnoge živote trudnica i beba širom sveta.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Preeklampsija je jedan od najčešćih uzroka poremećaja za vreme i nakon trudnoće uzrokovanih povišenim krvnim pritiskom i to na globalnom nivou. Drugi je na mestu uzročnika mrtvorođenčadi i smrti tek rođenih beba u razvijenim zemljama i baš zato je ovaj najnoviji test veoma važna vest za sve trudnice i one koje će to tek biti, širom sveta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar