Menu 

Kada vrućine potraju naše biljke i povrće se pobuni, počne da pada pod teretom visokih tempratura. Ne dopustite da vaš vrt uvene. Naučite kako da ga zaštitite.

Razmišljajte i unaprijed. Pratite prognozu vremena i kada vas upozore na vrućine morate da preduzmete određene mjere i sačuvate vrt.

sačuvate vrtVoda je, naravno, na prvom mjestu. Ukoliko niste na gradskom vodovodu postoji mogućnost da vam u toku ljeta nestane vode, a čak i neki evropski gradovi zabranjuju zalijevanje vrtova u određenom periodu. Zato je bitno da se obezbijedite unaprijed. U blizini vašeg vrta instalirajte kante za prikupljanje kišnice (Informišite se više u tekstu Zašto je kišnica tako dobra?). Na taj način ćete za vrijeme velikih vrućina imati značajne zalihe vode.

Vrt trebate zalijevati jedino kasno naveče ili rano ujutro da bi ste izbjegli vrućine i brzo isparavanje vode. Možete instalirati i sistem navodnjavanja kap po kap (informišite se u nekom vrtnom centru), ali uz pomoć običnih plastičnih flaša. Sve što treba da uradite je da na čepu flaše izbušite par manjih rupa, da je napunite vodom, zavrnete čep i zabodete u zemlju kraj biljke.

sačuvate vrt

Pripremite svoj vrt tako što ćete najosjetljivijim biljkama obezbijediti više hlada. Kada planirate vrt, morate računati i na stabla koja mogu zaštiti vaše biljke, ali uvijek imate na raspolaganju, u vrtnim centrima, posebne mreže ili tende.

Mnogo će vam biti lakše ukoliko imate svoj mali pokretni vrt, odnosno ukoliko gajite cvijeće i povrće u saksijama. Uvijek ih možete pomjeriti u hlad ili ih skupiti na jedno mjesto i zaštititi mrežicom.

Najveći problem mogu predstavljati travnjaci. Naravno, uvijek ih možete zalijevati ujutro i naveče, ali na taj način trošite mnogo vode, pa sa samim tim i vaši računi će biti veći.

sačuvate vrtOno što možete uraditi je da ne kosite travu previše nisko, izbjegavajte da u ovom periodu koristite bilo kakave pesticide i vještačka đubriva. Travu zalijevajte, takođe noću i ranim jutrom.

Da bi ste olakšali zalijevanje, grupišite biljke na osnovu njihovih potreba za vodom. One koje ne zahtijevaju mnogo vode držite zajedno, a u drugom dijelu vrta one, koje traže mnogo dragocjene tečnosti.

Pored mrežica vaše biljke možete zaštiti i zidom od bambusa i drugim pletenim, drvenim zaštitnim pokrivačima, ali i penjačicama. Vruć vjetar, takođe, može naštetiti biljkama, zato su ovi prirodni zidovi vrlo važni u vašem vrtu, a uz to mogu biti divan ukras.

Ukoliko ne možete da se brinete o biljkama za vrijeme vrućih ljetnih dana poklonite ih. Pronađite im mjesta na kojima će biti zaštićene – u rashladnim kancelarijama, u vrtovima vaših komšija i prijatelja, koji su napravili bolju organizaciju zaštite od vrućina u dvorištu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar