Menu 

Grčevi su sigurno, pored nespavanja, prva stresna situacija u kojoj se mladi roditelji nađu kad dobiju bebu. Taman kad pomislite da to roditeljstvo i nije toliko teško, naviknete se na nespavanje i umor počne vrištanje iz vama potpuno nepoznatog razloga. Otkrivao vam najbolje savete kako da što lakše preživite period kolika, kako vi tako i beba.

Kolici, odnosno grčići se manifestuju uglavnom neprestanim plakanjem tri sata dnevno, beba je u tom periodu prilično neutešna, grči nožice i ne može se tako lako smiriti. Grčevi se pojavljuju najmanje tri puta nedeljno, a većina beba ih preraste oko 12. ili 16. nedelje života. Iapk postoje retki slučajevi kada se problemi sa grčevima produže i do sedmog meseca.

3643366426_2b3ffb5aa1_z

Većina roditelja se za vreme kolika oseća prilično bespomoćno, svesni su da grčevi ne mogu naškoditi bebi, ali uvek se javi onaj tračak sumnje da nije u pitanju nešto drugo, ozbiljnije i tu uglavnom nastaje panika. Stručnjaci još uvek nisu utvrdili tačan uzrok nastanka grčeva iako se javljaju kod svake pete bebe i to najčešće oko druge ili četvrte nedelje života. Neki stručnajci veruju da je plakanje povezano sa bolovima u stomaku ili sa činjenicom da nervni sistem nije dovoljno razvijen. Ostale teorije uključuju osetljivost na hranu, alergije te hipersenzitivnost na spoljašnje stimulanse.

Očajni roditelji u tim trenucima pokušavaju apsolutno sve ne bi li umirili bebu i zaustavili plakanje, ali ne pali kod svih beba isto. Neke bebe smiruje vožnja u kolicima dok druge smiruje nosanje, ljuljuškanje ili vožnja automobilom. Strzčnjaci kažu da uzrok kolika može biti refluks, alergija na mleko ili neko drugo stanje koje se leči i važno je da pre nego okrivite kolike isključite neke očite razloge zbog kojih bi beba mogla plakati, a to su glad, pospanost i naravno prljava pelena.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pregurate period grčeva.

Prihvatite pomoć. Ako se članovi porodice i prijatelji ponude da pomognu u nosanju, nemojte odbiti jer će vam dobro doći barem sat vremena da odmorite, smirite se, duboko dišete i pripremite se za nastavak stresa.

Potražite savet lekara. Ako vidite da se ne nosite baš najbolje sa celom situacijom potražite savet lekara jer nespavanje i konstantni stres jer beba često plače može dovesti do postporođajne depresije.

Informišite se. Prikupite što više informacije koje bi vam mogle pomoći, ako ništa da što bolje shvatite grčeve i činjenicu da oni ne mogu naškoditi bebi. To će vas na neki način sigurno umiriti.

Promenite ishranu. Jedna od čak tri bebe pati od alergije na mlečni protein i zato ako dojite probajte iz ishrane izbaciti mlečne proizvode, ako pak bebu hranite zamenskim mlekom, probajte sa nekim drugim proizvođačem.

Potrudite se da bebi hrana ostane u stomaku. Razlog za grčeve može biti i refluks i zato je važno da beba podrigne nakon svakog hranjenja i da je držite uspravno najmanje 20 minuta nakon svakog obroka.

Proverite da li imate dovoljno mleka. Što se beba više napreže da bi dobila mleko to su veće šanse da će uvući vazduh, a to dovodi do grčeva. Proverite da li vam curi dovoljno mleka iz bradavica, a na flašicama napravite veće rupice.

510882120_1b47c7343a_z

Postavite rutinu. Ako vaša beba pati od grčeva, veče započnite opuštajućom rutinom pre spavanja. Prigušite svetla, pustite laganu, opuštajuću muziku, priuštite bebi kupku i lagano je ljuljajte nakon toga.

Obezbedite dobre bakterije. Neki lekari smatraju da je disbalans dobrih i loših bakterija u organizmu uzrok za kolike, a probiotici bi mogli spasiti situaciju. Posavetujte se sa lekarom i nemojte bebi davati ništa na svoju ruku.

Vreme je za cuclu. Ponudite bebi cuclu da bi se umirila i hranite je na svaka dva do tri sata.

Ako baš ništa što ste pokušali ne pomaže, a nema nikoga u blizini da bi vam pomogao i preuzeo bebu, slobodno je spustite na sigurno mesto gde se ne može povrediti i uzmite 10 minuta da se smirite, udahnete i nastavite jer kolici zaista mogu biti stresni kako za bebu, tako i za roditelje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar