Menu 

Na svetu ne postoji ništa tako nežno, mekano i osetljivo poput bebine kože. Baš zbog toga što je jako delikatna sa bebinom kožom može biti mnogo problema, od pelenskog osipa do raznih drugih iritacija. Mi vam donosimo mali vodič koji će vam pomoći da bebina koža uvek bude negovana i zdrava.

Treba da znate da je bebina koža veoma podložna raznim osipim, ali dobra stvar je što su oni u većini slučajeva bezopasni i nestaju sami od sebe. Da biste na najbolji način vodili računa o bebinoj koži treba da znate tri stvari: koja stanja možete rešiti sami, kada bebu odvesti lekaru i kako sprečiti moguće iritacije.

Mogući problemi

osip

Pelenski osip. Ovu vrstu problema ćete lako prepoznati jer se osip nalazi u predelu bebine pelene. Pelenski osip uglavnom nastaje zato što je mokra pelena predugo ostala na bebinoj guzi, zato što je previše uska i vazduh ne može cirkulisati ili bebinoj koži ne pašu određene supstance koje se nalaze u peleni, vlažnim maramicama ili deterdžentu sa kojim perete pelene. Ovo poslednje odnosi se na pamučne pelene. Da biste izbegli pelenski osip potrudite se da bebi što češće menjate pelene, perete bebinu guzu vlažnom gazom, ne maramicama i koristite kreme protiv ojeda.

Bubuljice. Kod beba se mogu pojaviti bubuljice nalik aknama koje to u stvari nisu, ali su njima najsličnije. Stručnjaci kažu da je pojava ovih bubuljica povezana sa gljivicama ili nedovoljnom produkcijom prirodnih ulja. Bubuljice koje se pojave na obrazima ili na nosu uglavnom nestaju same od sebe i nema potrebe da ih tretirate bilo čim.

Atopijski dermatitis ili ekcem. Ekcem je crveni osip na koži koji obično svrbi i nastaje kao reakcija kože na neki vanjski okidač, ali i ne mora to da bude uzročnik. Veoma je čest kod dece koja boluju od astme, alergija ili atopijskog dermatitisa. Ekcem se obično pojavljuje na licu i s vremenom postaje tvrd i suv. Može se pojaviti i na laktovima, prsima, rukama ili sa zadnje strane kolena. Da biste izbegli pojavu ekcema treba da izbegavate sve okidače. Za kupanje bebe ili pranje bebine robice koristite blage sapune i mažite kožu blagom hidratantnom kremom. Teži oblici ekcema treba da se leče lekovima propisanim od strane pedijatra.

Suva koža kod bebe. Ako je bebina koža suva i peruta se uglavnom nema mesta za brigu i ovo se obično dešava ako je beba rođena posle termina i provela je u materici više vremena nego što je trebalo. Koristite blage losione za kožu, a ukoliko stanje ne prolazi posavetujte se sa lekarom.

bebe-u-krevecu-spava

Osip od vrućine. Sitne, crvene bubuljice koje se pojavljuju na mestima gde se koža najviše znoji nastaju upravo zbog vrućine. Najčešće se pojavljuje na vratu, ispod pelene i na svim pregibima. Osip od vruće obično se javlja leti, ali  se može pojaviti i zimi ako bebu previše utoplite. Važno je da bebama oblačite pamučnu garderobu i uvek je oblačite slojevito.

Bele bubuljice. Kod beba se često mogu primetiti sitne male bele bubuljice u predelu nosa i lica koje nastaju usled hormonalnih promena. Nije im potreban nikakav tretman i nestaju same od sebe kroz nekoliko dana.

Gljivična infekcija kod beba se obično javlja nakon upotrebe antibiotika i primetićete je u predelu usta i jezika. Nalik je na osušeno mleko. Gljivična infekcija se može javiti i u predlu pelene, ali ta je svetlo crvena, a često se pojave i sitne bubuljice na rubovima osipa. Ako primetite gljivičnu infekciju javite se lekaru.

Saveti i preventiva

Ne stavljate puder na bebinu kožu. Baby puder treba izbegavati jer bebe mogu udahnuti sitne čestice što može izazvati probleme sa plućima. Najbolje bi bilo da izbegavate upotrebu pudera bar kod jako malih beba.

Bebinu garderobu uvek perite odvojeno i koristite najblaže deterdžente namenjene baš za decu. Takvim deterdžentima bi trebalo da perete svu tkaninu sa kojom bebina koža dolazi u dodir od važe posteljine pa svega ostalog.

Da biste izbegli opekotine od sunca tokom toplijih meseci bebu ne izvodite napolje u periodu od 11-16 časova kada je sunce najjače. Beba treba uvek da bude zaštićena od direktnih sunčevih zraka, u hladu, pod suncobranom, sa šeširićem na glavi, posebno tokom prvih šest meseci kada se ne preporučuje nanošenje krema za zaštitu od sunca. Ukoliko je dete zadobilo opekotine, svakih 10-15 minuta na opekotine stavite sveže smočenu sterilnu gazu. Ukoliko su opekotine jače, obratite se lekaru. Zaštitnu kremu sa cinkovim oksidom nanesite bebi na nosić, uši, obraze, usne i sva mesta koja se ne mogu prekriti garderobom.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Proizvodi za negu bebine kože. Birajte proizvode koji ne sadrže veštačke mirise i boje, ftalate i parabene koji mogu izazvati iritacije.

Kupanje. Pošto je bebina koža veoma osetljiva i brzo se isušuje nemojte bebu kupati duže od 3-5 minuta u vodi. Dok je koža još vlažna namažite bebu losionom ili uljem, a zatim obrišite peškirom i to tapkajte nemojte trljati.

Kada zvati lekara? Većina osipa kod beba su potpuno bezopasni, ali nekoliko vrsta mogu biti znak neke infekcije i potrebno im je lečenje. Ako se a koži pojave crveno-ljubičaste tačkice ili mali plikovi u kojima se nalazi žuta tečnost ili ako beba pored osipa ima temperaturu, bezvoljna je i neće da jede obratite se lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar