Menu 

Novorođenče se, posebno mladim mama, čini tako krhko i mnoge se plaše, posebno kada je u pitanju nega pupka i kupanje. Ali, strahu nema mesta. Informišite se i uživajte u najlepšim trenucima sa svojim mališanom.

Znamo da bebe dobijaju hranu i kiseonik u utrobi putem placente, koja je povezana sa unutrašnjim zidom materice. Posteljica ili placenta je povezana sa bebom pupčanom vrpcom kroz otvor na bebinom stomaku. Kada se beba rodi vrpca placente i vrpca izlaze vani, pa se vrpca preseca na mestu blizu bebinog tela bezbolnim procesom. Od tog dela vrpce vremenom će se razviti pupak.

Potrebno je 7 do 21 dan da se vrpca osuši i otpadne. Ostaće mala rana, kojoj će biti potrebno par dana da zaceli.

Briga o pupčanoj vrpci

pupčanoj vrpciPostoje dva načina brige o vrpci. U jednom se savetuje da pustite da se vrpca prirodno osuši i nestane, da ne nanosite specijalne kreme ili tretmane, osim ako vam doktor nije drugačije propisao. Bitno je da tokom tog perioda držite vrpcu suvom i čistom. Pelene motajte ispod pupka (vrpce) da bi bila izložena vazduhu, da brže zaraste i da ne bi došla u doticaj sa urinom. A u drugom preko vrpce se stavlja zaštitna sterilna gaza, koju je najbolje da menjate uz pomoć stručnog lica ili patronažne sestre.

Potrebno je pupak čistiti i menjati gazu jednom dnevno najmanje ili par puta, u zavisnosti od saveta patronažne sestre. Ovaj proces se obavlja da bi se ubrzalo otpadanje vrpce i održala higijena. Za to su vam potrebni: sterilna gaza, tečnost sa antiseptičkim dejstvom (koristi se obično povidon jod) i elastična mrežica za povoj (flasteri i hanzaplasti se ne preporučuju).

Važno je da su vam ruke u potpunosti čiste. Naime, pupak je vrlo osetljiv i putem njega mogu u organizam da uđu mnoge bakterije. Zato higijena mora biti na nivou.

Gazom ili štapićem za uši očistite predeo oko pupka uz pomoć antiseptičke tečnosti (po najnovijim savetma izbegava se korišćenje alkohola). Na pupak stavite malo antiseptičkog sredstva i komadić sterilne gaze i preko nje omotajte elastični zavoj. Važno je da pazite da se gaza ne pokvasi, a ako se pokvasi ili isprlja, obavezno je odmah zamenite.

Takođe, kao što smo napomenuli, možete da ostavite vrpcu da se u potpunosti sama osuši, ali uz povećanu pažnju. Prema nekim istraživanjima tako brže zarasta i manji je rizik od infekcije. Najbolje je da se ipak konstultujete sa patronažom sestrom.

Kupanje

Najbolje je bebu u tom početnom, prvom periodu kupati brišući gazom ili peškirićem natopljenom u toplu vodu ili kada je kupate da posebno pazite da ne pokvasite pupak. Prostorija u kojoj kupate ili brišete bebu mora biti dobro zagrejana. Ako kupate bebicu u kadi obavezno zatražite još nečiju pomoć, jer za držanje mokrog novorođenčeta treba malo prakse, a mame su još uvek u osteljivom periodu posle poroda.

Ako bebu brišete krenite od glave i lagano kvasite krpicu, brišite okice, glavu, oko ušiju, ali krpicu stalno perite ili menjajte. Pročitajte i Kako kupati bebu.

pupčanoj vrpci

Nega posle otpadanja vrpce

Pupak je u tom periodu vrlo osetljiv. Kada vrpca otpadne pojaviće se malo krvi i to ne treba da vas brine. Zatvaranje pupka može da potraje još par nedelja, a sukrvica će se javljati sve ređe. Negu pupka sada treba obavljati jednom na dan, obično posle kupanja bebe. Morate je održavati suvom, jer može doći do pojave granuloma. Reč je o granulaciji tkiva, otvrdnuću svetlije boje od boje kože. Ako to primetite tražite savet lekara ili sestre, ali ne brinite i taj problem se jednostavno sanira.

Kupanje nastavite kao i kada je vrpca bila prisutna, jer je potrebno još vremena da bi rana u potpunosti zarasla.

Paziti na znakove:

  • Ako dođe do groznice
  • Ako predeo oko pupka otekne i postane crven
  • Ako se pojavi gnoj
  • Ako pupak miriše čudno
  • Ako krvari
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar