Menu 

Nažalost, kod nas su u većini slučajeva zdravu školsku užinu koju pakuju mame zamenile grickalice, pizze, sendviči i razne đakonije iz pekara. Pokušajte to promeniti s početkom nove školske godine i pripremajte svojim mališanima zdravu užinu koju će sigurno pojesti.

Dobro znamo da su sve mame veoma zaposlene i da nemate uvek vremena da posvetite posebnu pažnju dečijoj užini i zato vam mi donosimo savete koje su isprobale mame širom sveta, a koji će vam pomoći da vaš mališan svako jutro ima zdravu i što je još važnije ukusnu užinu koju će sigurno pojesti.

Pre nego krenemo sa savetima hteli bismo vam napomenuti da ukoliko želite da se vaše dete zdravo hrani i dok je u školi, nemojte mu pored ručka davati i pare za užinu jer se vrlo lako može desiti da užinu nekome da ili baci, a da kupi čips. Sigurni smo da to ne želite.

6208116923_1bec69c873_o

Pripremite sve preko vikenda. Mnoge majke celu pripremu završe preko vikenda. Obavite kupovinu i zajedno sa klincima napravite jelovnik užine, tako da ujutro ne morate smišljati šta da pakujete. Neka se u kutiji za ručak svako jutro nađe sveže voće ili povrće. Birajte ono što vaše dete voli, ako su to svega dve vrste voća onda ih pakujte naizmenično.

Držite se proverene formule. Gledajte da svaka užina sadrži neku vrstu proteina, voće, povrće i nešto hrskavo što će klincima sigurno privući pažnju. Ukoliko imate vremena užinu spakujte veče ranije.

Sjajni ostaci. Nemojte se ustručavati da za užinu deci spakujete ostatke od ručka koji ne treba da se podgrejavaju i koji se neće pokvariti u kutiji za užinu. Izbor je stvarno veliki, a sigurni smo da će vam ovo olakšati jutarnje spremanje.

Napravite listu namirnica i užine. Sastavite i odštampajte listu na kojoj se nalaze tri vrste namirnica (ugljeni hidrati voće i povrće i proteini) i dajte detetu da svaki dan za užinu odabere jednu iz svake grupe namirnica. Na taj način ćete olakšati izbor i pripremu.

Osvežite standardne namirnice. Ako vam je dosadilo svako jutro pripremati jedno te isto, jednostavno dodajte malu dozu svežine sa jednom novom namirnicom, nije potrebno više da bi se razbila rutina. To može biti voćni jogurt, jagode ili proteinske pločice.

4748318940_13f6e8d151_z

Mali zalogaji su najbolja opcija. Hrana koja se služi na zabavama je zaista najbolja opcija za užinu, nešto poput kanapea, a kombinacija koje možete spremiti ima zaista beskonačno mnogo. Napravite male sendviče sa krem sirom, povrćem i piletinom koja vam je ostala od ručka, tu su krekeri i sir ili neki drugi namaz. Pored toga još spakujte i neko sveže voće i ništa drugo vam nije potrebno.

Imajte na umu da užina ne treba da bude preterano posebna, važno je da je bogate nutritivne vrednosti i da će zasititi mališana dok ne dođe iz škole. Ne zamarajte se preterano sa izgledom. I veoma je važno da ne eksperimentišete previše kad je u pitanju užina jer su deca prilično teška kad je u pitanje isprobavanje novih namirnica, a ako vi niste u blizini da gledate kako probava, ta nova namirnica će verovatno završiti u smeću. Kad je školska užina u pitanju uvek igrajte na sigurno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar