Menu 

Opšte je poznato da se tablete za kontracepciju piju za sprečavanje trudnoće, ali i da bi se menstualni ciklus uredovao. Najnovija istraživanja kažu da kontracepcija može preventivno delovati na pojavu kancerogenih obolenja, posebno karcinoma endometrijuma.

Najnovija studija objavljena u Lancet Oncology magazinu kaže da kontraceptivne tablete štite žene karcinoma endometrijuma dok ih koriste, ali čak i 30 godina kasnije. Istraživanje koje je sprovedeno na univerzitetu Oksford je analiziralo podatke od 36 studija koje su rađene na ovu temu, a pratile su preko 140 hiljada žena. Došlo se do zaključka da se rizik od karcinoma endometrijuma snižava za četvrtinu na svakih pet godina korištenja oralne kontracepcije.

486046904_f86668fe9b_z

Naučnici su na osnovu dobijenih podataka procenili da bi čak 200 hiljada slučajeva raka bilo sprečeno u poslednjoj deceniji da su žene redovno uzimale kontracepciju. Taj broj bi bio čak i veći da gojaznost, koja povećava rizik od ove bolesti, proteklih godina nije u konstantnom porastu. Oni kažu da je vreme da se počne govoriti kako kontraceptivne pilule nemaju samo svojstvo sprečavanja neželjene trudnoće, već da smanjuju rizik od kancerogenih obolenja.

Ono što je takođe poznato jeste činjenica da oralna kontracepsija sa sobom nosi i mnoge nuspojave poput ugruške krvi, povećan rizik os kardiovaskularnih obolenja i raka grlića materice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar