Menu 

Izreka kaže da su oči ogledalo duše, ali nokti su svakako ogledalo zdravlja. Evo na šta upozorava stanje i izgled vaših noktiju.

Naše telo nas na razne načine upozorava da bi trebalo da posetimo lekara , pa čak i promene na vašim noktima mogu biti znak za neko teže obolenje. Na šta treba da obratite pažnju?

Bele ili žute mrlje na noktima mogu biti znak gljivične infekcije, ako ih budete ignrisali nokti će s vremenom otvrdnuti na krajevima i pucaće. Posavetujte se sa lekarom čim primetite ove čudne mrljice.

Lomljivi i nokti koji se listaju  mogu biti posledica čestog pranja ruku, česte upotrebe skidača laka ili drugih preparate koji sadrže hemikalije. Ali, lomljivost noktiju može značiti i poremećen rad štitne žlezde posebno ako su propraćene umorom i bezvoljnošću.

Ako su vam nokti poprimili zelenkastu boju koja je popraćena otokom i bolovima oko nokta trebalo bi obavezno da se javite lekaru jer je najverovatnije reč o bakterijskoj infekciji koja se najčešće leči medikamentima.

By: Oteo

By: Oteo

Tamne mrlje i vertikalne linije mogu biti znak poprilično teških obolenja kao što je melanom, ali isto tako u pitanju može biti benigni madež. U svakom slučaju ukoliko primetite ovakve promene na noktima nemojte pretpostavljati nego što pre posetite dermatologa.

Horizontalni lukovi na noktima su obično posledica nedostatka hranjivih materija u organizmu, posebno gvožđa ili nekakve traume bilo fizičke ili emocionalne. U skladu sa istorijom vaše bolesti doktor će odrediti odgovarajuću terapiju. Ko bi rekao da nam nokti mogu ukazati čak i na stanje depresije?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nar je vrlo moćna i cenjena voćkica, odličan je za srce i krvne sudove i veruje se da ima najjače antioksidante od svog voća. Piši! Širi dalje!