Menu 

Dobro je poznato da postoje biljke čijom redovnom konzumacijom štitimo naše telo od lošeg uticaja sunčevih zraka. Biljka koja u tome svkako prednjači jeste brokoli. Evo i zašto.

Nije nikakva novost da brokoli, posebno klice brokolija  sadrže komponentu koja je veoma efikasna u borbi protiv određenih kancerogenih obolenja i raznih upala. Ali, jeste li znali da brokoli može biti i dobra zaštita od sunca? Prema najnovijim istraživanjima, brokoli sadrži i komponente koje su ekstremno dobre u prevenciji opekotina od sunca i drugih oštećenja na koži uzrokovanih upravo sunčevim zrakama.

18349021298_4f6407bf69_z

Tokom jedne male studije na medicinskom fakultetu u Baltimoru, naučnici su nanosili male količine ekstrakta brokolija na kožu da bi smanjili crvenilo i upale koje je uzrokovala izloženost UVB zrakama. Zaštitna komponenta koja se zove sulforafan, nalazi se u brokoliju, a proučava se i za lečenje autizma se direktno upila u ćelije i nastavila štititi kožu i narednih nekoliko dana, za razliku od tradicionalnih krema koje moramo nanositi svaka dva sata da bismo imali dobru zaštitu. Iako je ovo istraživanje prilično malo i ograničeno, ono što je otkriveno  zaista zvuči obećavajuće.

Ono što je najvažnije u celoj ovoj priči jeste činjenica da ekstrakt brokolija podstiče aktivaciju naših odbrambenih mehanizama i produkciju vitamina D umesto da blokira sunčeve zrake. Iako je brokoli namirnica koja je veoma zdrava i ima antikancerogeno delovanje, u budućnosti bi mogla poslužiti i kao sredstvo od koga će se proizvoditi veoma efikasne kreme za sunčanje.

I još nešto, nemojte pokušavati sami praviti kremu za sunčanje od brokolija jer ako ga samo izgnječite i nanesete na kožu rezultat neće biti zadovoljavajući, jer se posebnim tehnikama prvo mora aktivirati ova zaštitna komponenta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Otkako prohodamo i počnemo shvatati zančenje nekih reči uče nas kako su bakterije loše, kako treba stalno da peremo ruke i da se čuvamo od prljavštine. Iapk, situacija nije baš tako jednostavna. U nekim...