Menu 

Jedno istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama je pokazalo da čak troje od pet ispitanih ima srce starije od njihovih stvarnih godina što povećava rizik od srčanog i moždanog udara, upozoravaju stručnjaci. Jeste li se ikada zapitali koliko je staro vaše srce?

Starosna dob srca se određuje prema rizičnim faktorima kojima smo izloženi, od povišenog krvnog pritiska, pušenja, dijabetesa i indeksa telesne mase. Istraživanje koje smo spomenuli na samom početku je otkrilo da je čak polovici ispitanika srce za pet i više godina starije od njihovih hronoloških godina, a cela ideja o određivanju starosne dobi srca je potekla od toga da se što preciznije odredi koliko je čovek zapravo pod rizikom od srčanih obolenja koja mogu biti fatalna.

Na osnovu određivanja te dobi lekari mogu preciznije odredti terapiju i uputiti pacijenta na usvajane zdravih navika. Može se desiti da žena od 55 godina otkrije da ima srce starice od 75 godine i sve zbog toga što je dugo godina pušila i ima visok krvni pritsak koji ne drži pod kontrolom. S druge strane može se desiti da neko od 45 godina otkrije kako ima srce tridesetogodišnjaka zbog zdravih navika koje poštuje, redovno vežba, zdravo se hrani, ne puši.

5431761562_6bfeaf79b2_o

Kako se podmladiti srce?

Iako vreme u bukvalnom smislu ne možemo vratiti to možemo učiniti kad je u pitanju srce. Bez obzira na vaš dosadašnji način života, srce možete podmladiti ako se odreknete loših i prigrlite zdrave navike. To znači da treba da ostavite pušenje, redovno vežbate, pod kontrolom držite nivo holesterola u krvi kao i krvni pritisak i telesnu težinu.

Lekari tvrde da ni u kom slučaju ne treba odustajati, oni naglašavaju da dugogodišnji pušač od 50 godina može podmladiti svoje srce za punih 14 godina samo ako ostavi cigarete

Srčana obolenja su jedan od najčešćih uzroka prirodnih smrti u svetu, ali važno je znati da je u tom slučaju prevencija najvažnija od svega. Fatalni srčani i moždani udari se i te kako mogu sprečiti. Odlazite na godišnje preglede kod lekara, promenite način ishrane, jedite više voća i povrća, smanjite slatkiše, masnoće i industrijski prerađenu hranu i što je najvažnije budite fizički aktivni. Ustanite sa tog kauča, prošetajte, zovnite drugare na partiju odbojke ili fudbala u obližnji park. Podmladite vaše srce.

Kad sve ovako uprostimo stvari se čine mnogo manje komplikovane i verujte nam na reč zaista jesu jednostavne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar