Menu 

Od početka nove školske godine deli nas još samo jedan vikend, a on može biti poprilično stresan za većinu dece, posebno za prvake. Šta sve treba da znaju kad krenu u školu.

Prvi susret sa školom za decu može biti poprilično zbunjujući, uglavnom ne znaju šta ih čeka i šta ta škola sad treba da znači u njihovim malim životima. Evo šta bi trebalo da uradite da detetu olakšate polazak u školu.

Veoma je važno da detetu objasnite koje su njegove obaveze, raspored i šta se od njega očekuje. Objasnite mu koliko vremena će morati provoditi u školi, kad će ustajati i kad će se vraćati kući. U većini slučajeva kad objasnite detetu da će u školi provoditi manje vremena nego u vrtiću sve bude lakše.

Pitajte vaše dete kako se oseća u vezi polaska u školu, da li je uzbuđeno ili uplašeno. Prilagođavanje ćete olakšati ukoliko pre zvaničnog prvog dana, dete obiđe učionicu i upozna učiteljicu. Na taj način mu donekle neće baš sve biti nepoznato.

Pored novih obaveza koje će imati naglasite detetu sve pozitivne strane polaska u školu. Recite mu da će se zabaviti, naučiti mnogo novih stvari i na kraju krajeva upoznati nove drugare. Dajte mu do znanja da su sva deca nervozna na prvi dan škole i da ono nije jedino koje se tako oseća. Da biste mu bar malko olakšali napišite mu ceduljicu podrške koju ćete staviti u pernicu ili kutiju za užinu, tako će dete znati da mislite na njega i kad niste tu.

Dajte do znanja svojoj deci da ćete zajednički rešavati sve probleme na koje u školi naiđe, potrudite se da u školu ide zajedno sa drugom decom iz svog susedstva da se ne bi osećalo na bilo koji način izdvojeno. Čak i ako morate voditi svoje dete u školu gledajte da to radite zajedno sa drugim roditeljima ukoliko je škola blizu. Ako vam je ipak potreban prevoz nakon nekog vremena se dogovorite sa ostalim roditeljima da jedne sedmice vi vozite decu u školu, druge oni. Na taj način dete će imati taj osećaj zajednice i što pre prihvatiti školu. Radovaće se samom putu sa drugarima.

Veoma je važno da se već prvih dana u školi raspitate za vannastavne aktivnosti koje će dete pohađati, naravno sve u skladu sa afinitetima deteta.

Srećan vam polazak u školu, prvaci!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar