Menu 

Lupus je autoimuna bolest, što znači da imuni sisitem organizma napada zdravo tkivo umesto bakterija i virusa što uzrokuje upalne procese u organizmu. Evo kako izgledaju simptomi i lečenje lupusa.

Iako kod mnogih ljudi simptomi lupusa mogu biti prilično blagi, pošto je bolest neizlečiva oni se vremenom mogu pogoršavati, ali je sasvim moguće simptome držati pod kontrolom i sprečiti teže oštećenje unutrašnjih organa. Ukoliko vam je dijagnostikovan lupus veoma je važno da redovno odlazite na zakazane preglede, odmarate se, vežbate i uzimate propisane lekove.

Mi se danas bavimo najčešćim oblikom lupusa koji se naziva sistemski lupus eritematozus. Uzročnici lupusa još uvek nisu poznati, a većina stručnjaka veruje da su pojedine osobe rođene sa određenim genima koji utiču na rad imunog sisitema i oni su pod većim rizikom da dobiju lupus. Pored toga postoji mnoštvo okidača koji ga mogu izazvati poput virusne infekcije, mononukleoza te sunčeve svetlosti.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Simptomi lupusa

Simptomi su raznovrsni, pojave se i nestanu, a neki od najčešćih simptoma su: bolovi u zglobovima, oticanje, povišena telesna temperatura, osip na koži. Osip se često javlja nakon što je pacijent previše vremena proveo na suncu.

Kao simptomi se mogu pojaviti afte u ustima, gubitak kose, a svi ovi simptomi vremenom mogu izazvati probleme sa srcem, plućima, bubrezima, krvnim ćelijama i nervnim sistemom. Ne postoji precizan test pomoću koga se može dijagnostikovati lupus jer se njegov oblik razlikuje od čoveka do čoveka. Lekar će na osnovu simptoma zatražiti određene testove koji će potvrditi njegove sumnje.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lečenje

Upravo zbog toga što se simptomi i oblik u kom se pokaže drugačiji od čoveka do čoveka i lečenje se takođe razlikuje. Ne postoji jedan lek za lupus već se uglavnom leče simptomi različitim preparatima. Samo neki od lekova koji se koriste za lečenje lupusa su:

  • Krema sa kortikosteroidima protiv osipa.
  • Antupalni lekovi koji ne sadrže steroide za bolove u zglobovima i mišićima te povišenu temperaturu.
  • Antimalarični lekovi za lečenje umora, bolova u zglobovima i osipa.
  • Tablete kortikosteroida ukoliko ostali lekovi ne deluju na simptome.
  • Lekar takođe može preporučiti lekove koji na neki način usporavaju rad imuniteta.

Da biste prirodnim putem ublažili simptome trebalo bi da promenite neke navike i pridržavate se nekih osnovnih pravila.

  • Nivo stresa svedite na minimum.
  • Izbegavajte sunce, uvek nosite kremu za zaštitu od sunca.
  • Redovno vežbajte da sprečite umor i ukočenost zglobova.
  • Prestanite pušiti.

Pratite simptome i čim primetite da se pogoršavaju pokušajte ih staviti pod kntrolu na ove načine, ali se i savetujte sa lekarom.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar