Menu 

Činjenica je da vi jednostavno nećete baš uvek biti u mogućnosti da budete u blizini svoje dece kada je potrebno. Biće trenutaka kada će ona sama morati da se pobrinu za sebe ili za nekog drugog i zato je važno da znaju glavna pravila prve pomoći.

Ako vaše dete bolje barata pametnim telefonima, tabletima i računarima nego vi onda je sasvim spremno za prvu životnu lekciju o spasavanju ljudskih života.

Kako pozvati hitnu pomoć. Ovo je osnovno pravilo koje dete treba da zna čim počne samo ostajati kod kuće. Neka to bude prvi broj koji će naučiti napamet. Objasnite detetu u kojim situacijama se poziva hitna pomoć i koje podatke treba da saopšti dispečeru koji se javi.

1579090053_dca6abe4eb_z

Kako zaustaviti krvarenje. Recite detetu da kada vidi dosta krvi treba da pritisne to mesto što je jače moguće i to sa nekom tkaninom ili rukom. Isto tako objasnite detetu da ako pomaže nekom drugome da nađe neku plastičnu kesu da bi zaštitilo sebe ili povređenu osobu od mogućih zaraza.

Oživljavanje. Objasnite detetu da ako primeti kako neko ne diše da je neophodno pristupiti oživljavanju, ovo se posebno odnosi na decu koja su starija od 10 godina i koja imaju dovoljno snage da daju masažu srca. Najbolje bi bilo da ako je dete dovoljno staro zajedno odete na kurs prve pomoći gde će detetu biti detaljno objašnjeno šta treba da radi u ovakvim situacijama.

Kako tretirati opekotine. Glavno pravilo jeste da se opekotine odmah moraju rashladiti. A nakon toga važno je ranu očistiti i na nju namazati aloe vera gel ili neki drugi koji inače imate u kuće za te svrhe.

7671463728_5d30bf8aef_z

Trun u oku. Prvo i sonovno pravilo jeste da se oko ne sme trljati posebno ako dete oseti da je nešto upalo u oko jer se na taj način može oštetiti zenica što može dovesti do još većih problema. U većini slučajeva suze će isprati sve što se u oku nalazi, a ako se to ne desi dete treba da pazi na oko sve dok ne potraži pomoć.

Ujed pčele ili ose. Ako dete ujede pčela recite mu da je potrebno izvući žalac. Nakon toga važno je staviti komadić leda ili hladan oblog da ublaži bolove, a ukoliko je dete alergično, znači ako jako otiče ili otežano diše potrebno je odmah pozvati pomoć.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar