Menu 

Saznajte

So je verovatno najviše korišćen začin u kuhinjama širom sveta i mnogi smatraju da je njen ukus nezamenjiv. Mnoge namirnice koje obožavamo se konzervišu popriličnom upotrebom soli. Ipak, so je komponenta zbog koje ljudi...

Saznajte kako da spasite sušeno voće od buđi i produžite mu rok trajanja. Uživajte ove zime bez brige u ukusnim kompotima.

Leti većinom sušimo voće da bismo se zimi grejali uz ukusne kompote i tople kolače. Danas, na sreću, imamo i specijalne dehidratore za sušenje voća, a neki ga uspešno suše i u rerni, ali i na haubi automobila za vreme vrućih letnjih dana (pročitajte kako da to uradite sa paradajzom – Kako napraviti na suncu sušeni paradajz).

Već smo pisali kako da sušite voće (Džem od smokava i sušenje, Priprema zimnice – od kiseljenja do sušenja), ali danas ćemo se osvrnuti i na to kako da ga sačuvate. Događalo vam se sigurno da ga niste dobro skladištili i da se pojavila buđ i da vam je projekat propao. Sa ovim savetima to vam se više neće događati.

Rok trajanja

Suvo voće je veoma zdravo, pravi spas u zimskim danima. Puno je zdravih vlakana i nema masnoća. Pošto je voda uklonjena iz voćke, njen rok trajanja je automatski produžen. Ako ste ih dobro osušili i pravilno “uskladištili” suve voćke mogu da traju i više od godinu dana.

Grožđice, sušene brusnice, višnje, mango, kajsije, šljive i datule mogu da traju od 6 do 12 meseci u ostavi, 1 do 2 godine u frižideru, a neograničeno dugo u zamrzivaču. Ali, potrebno je da se pridržavate nekih pravila i prilikom sušenja i prilikom skladištenja voćki.

Sušeno voće – smernice za čuvanje

– Ne pakujte ih i ne skladištite dok ne budete sigurni da su u potpunosti osušene.

– Morate ih posle sušenja pripremiti pre finalnog skladištenja. Stavite ih u teglice (ne u potpunosti zatvorene) i pazite da ih ne nagurate previše. Potrebno je da voćke imaju prostora da “dišu”. Ostavite tako 7 do 10 dana, ali svaki dan ih malo protresite, da bi se višak vlage rasporedio jednako na sve voćke i da biste izbegli buđanje. Ako primetite da se pojavila vlaga u tegli, onda to znači da niste dobro osušili voćke i da ih morate vratiti u rernu ili dehidrator.

– Nakon toga ih čuvate u dobro zatvorenim posudicama ili vrećicama za zamrzavanje na suvom, hladnom i mračnom mestu.

– Ako koristite vrećice za zamrzvanje, poželjno je da imaju zip zatvarač i da istisnete sav vazduh pre nego ih zatvorite.

– Na voće pre sušenja se, kada se pravi na veliko, obično nanosi sumpor dioksid. Pazite kada kupujete suvo voće, izbegavajte ono tretirano na taj način. A ako ga već kupujete, čuvajte ga u plastičnim posudama (ne metalnim).

– Suvo voće čuvajte u manjim hrpicama da smanjite rizik od kvarenja.

– Najidealnija temperatura za čuvanje sušenog voća je 15C stepeni.

– Čuvajte ih u frižideru ili zamrzivaču da biste mu produžili rok trajanja.

Sviđa nam se
Autor
Kako da najbolje sačuvate sušeno voće
Datum
Ime
Suvo voće - kako ga čuvati
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar