Menu 

Saznajte kako da spasite sušeno voće od buđi i produžite mu rok trajanja. Uživajte ove zime bez brige u ukusnim kompotima.

Leti većinom sušimo voće da bismo se zimi grejali uz ukusne kompote i tople kolače. Danas, na sreću, imamo i specijalne dehidratore za sušenje voća, a neki ga uspešno suše i u rerni, ali i na haubi automobila za vreme vrućih letnjih dana (pročitajte kako da to uradite sa paradajzom – Kako napraviti na suncu sušeni paradajz).

Već smo pisali kako da sušite voće (Džem od smokava i sušenje, Priprema zimnice – od kiseljenja do sušenja), ali danas ćemo se osvrnuti i na to kako da ga sačuvate. Događalo vam se sigurno da ga niste dobro skladištili i da se pojavila buđ i da vam je projekat propao. Sa ovim savetima to vam se više neće događati.

Rok trajanja

Suvo voće je veoma zdravo, pravi spas u zimskim danima. Puno je zdravih vlakana i nema masnoća. Pošto je voda uklonjena iz voćke, njen rok trajanja je automatski produžen. Ako ste ih dobro osušili i pravilno “uskladištili” suve voćke mogu da traju i više od godinu dana.

Grožđice, sušene brusnice, višnje, mango, kajsije, šljive i datule mogu da traju od 6 do 12 meseci u ostavi, 1 do 2 godine u frižideru, a neograničeno dugo u zamrzivaču. Ali, potrebno je da se pridržavate nekih pravila i prilikom sušenja i prilikom skladištenja voćki.

Sušeno voće – smernice za čuvanje

– Ne pakujte ih i ne skladištite dok ne budete sigurni da su u potpunosti osušene.

– Morate ih posle sušenja pripremiti pre finalnog skladištenja. Stavite ih u teglice (ne u potpunosti zatvorene) i pazite da ih ne nagurate previše. Potrebno je da voćke imaju prostora da “dišu”. Ostavite tako 7 do 10 dana, ali svaki dan ih malo protresite, da bi se višak vlage rasporedio jednako na sve voćke i da biste izbegli buđanje. Ako primetite da se pojavila vlaga u tegli, onda to znači da niste dobro osušili voćke i da ih morate vratiti u rernu ili dehidrator.

– Nakon toga ih čuvate u dobro zatvorenim posudicama ili vrećicama za zamrzavanje na suvom, hladnom i mračnom mestu.

– Ako koristite vrećice za zamrzvanje, poželjno je da imaju zip zatvarač i da istisnete sav vazduh pre nego ih zatvorite.

– Na voće pre sušenja se, kada se pravi na veliko, obično nanosi sumpor dioksid. Pazite kada kupujete suvo voće, izbegavajte ono tretirano na taj način. A ako ga već kupujete, čuvajte ga u plastičnim posudama (ne metalnim).

– Suvo voće čuvajte u manjim hrpicama da smanjite rizik od kvarenja.

– Najidealnija temperatura za čuvanje sušenog voća je 15C stepeni.

– Čuvajte ih u frižideru ili zamrzivaču da biste mu produžili rok trajanja.

Sviđa nam se
Autor
Kako da najbolje sačuvate sušeno voće
Datum
Ime
Suvo voće - kako ga čuvati
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar