Menu 

Jedna od velikih prekretnica u životu vaše bebe je i ona kada joj vi kao društvo više niste dovoljni i potrebni su joj vršnjaci da bi zadovoljila svoje potrebe kad je druženje u pitanju. Ako vas zanima kako beba uči da se povezuje sa drugim ljudima i na koji način razvija odnose, nastavite čitati.

Sve počinje sa vama, roditeljima jer od rođenja vaše bebe vi ste ti koji zadovoljavaju sve njene potrebe, od hrane, preko presvlačenja, pa sve do utehe. Kako beba raste potrebno joj je više pažnje i stimulacije, a tu opet uskačete vi. Roditelji su na neki način bebini prvi drugari i omiljene osobe, beba će se na vas oslanjati za sve što joj je potrebno na prvom mestu ljubav, uteha i učenje. Uživaće u zvuku vašeg glasa i izrazu vašeg lica, kao i vašem dodiru.

Osećaj sigurnosti koji roditelj pruža bebi je odlična osnova da beba razvije poverenje za sve ostale veze u životu. Uz vašu pomoć vaše dete će početi uživati u društvu drugih ljudi, na prvom mestu svojih vršnjaka. Evo kako bebe razvijaju svoje sruštvene sposobnosti.

Kada bebe razvijaju društvene sposobnosti?

12178814743_c709409129_z

Od trenutka kad se rodi vaše dete će početi učiti kako da se adaptira i regauje na ljude koji ga okružuju. Tokom prve godine života, njegov fokus će biti na tome da otkriva šta sve može, odnosno hodanje, uzimanje stvari i igranje sa roditeljima. Tokom prve godine dete voli da se druži sa drugim ljudima, ali defeinitivno preferira društvo svojih roditelja.

Nakon što napuni dve godine dete obično počinje uživati u igranju sa drugom decom, ali baš kao kad su u pitanju druge sposobnosti, moraće naučiti kako se to druži kroz mnogo pokušaja i pogrešaka. U početku dete verovatno neće hteti deliti svoje igračke, a tek kasnije će naučiti kako da se poveže sa svojim drugarima, a oko treće godine će biti na putu da stvara prva prijateljstva.

Kako se razvija socijalizacija kod beba

Mesec dana starosti. Čak i novorođenčad su društvena bića, svaka beba voli da se mazi, da se nosa i da joj se priča. Tokom prvog meseca života beba će eksperimentisai tako što će praviti razne grimase, uživaće u gledanju vašeg lica, a neke pokrete će pokušati imitirati. U ovom periodu roditelji bebu drže blizu svog lica, što je dobro jer novorođenčad prepoznaje stvari samo na 20-30 centimetara bloizine. To znači da će vaše lice biti prvo koje će prepoznavati.

8395271005_fd03387fdf_z

Dva meseca starosti. U ovom periodu beba će sate i sate provesti gledajući šta se oko nje zbiva, a može se pojaviti i prvi pravi osmeh.

Tri meseca starosti. Vaša beba će sad već postati ekspert kad je u pitanju komunikacija osmehom. Svaki njen osmeh je u stvari početak razgovora i nipošto ne ignorišite.

Četiri do pet meseci. Ovo je period kada beba počinje da bude otvorenija prema novim ljudima i pozdravlja ih sa osmehom i gugutanjem. Ipak još uvek su mama i tata najbolje društvo. Najentuzijastičniji rekaciju beba će čuvati samo za vas.

Šest do dvanaest meseci. Kako je beba u ovom periodu nešto mobilnija postoji verovatnoća da će više biti zainteresovana za druge bebe. Sad već može da se igra sa drugom decom, da imitiraju jedna drugu i da se osmehuju. Oko sedmog meseca primetićete kako beba postaje prilično anksiozna u društvu stranaca, a ako primetite da se uznervozi kad je ostavite samu ili dozvolite nekome da je drži, potrudite se da budete u blizni. Kako se budete bližili prvom rođendanu to će se između bebe i vas stvarati čvršća veza, a dete će ponekad biti ljuto ukoliko niste u njegovoj blizini.

Seperaciona anksioznost obično počinje između 10 i 18 meseci života, ali se može pojaviti sve od šestog pa sve do 20. meseca. Beba će to pokazati time što će češće želeti da je nosite i uznemiriće se svaki put kada niste u blizini.

13 – 23 meseca starosti. U ovom periodu dete je zainteresovano za svet, ali uglavnom na to kako je sve povezano sa njim. Kako vaše dete uči da komunicira sa drugima u isto vreme uči i kako se to stvaraju prijatelji. U ovom periodu dete bi već trebalo da uživa u društvu druge dece svog uzrasta, ali i one nešto starije.

Kako podstaći bebine društvene sposobnosti

Provodite dosta vremena licem u lice sa bebom posebno tokom prvih meseci života. To će pomoći da se na neki način bolje upoznati da prepoznate bebine potrebe. Deca obožavaju pažnju koju im poklanjate i uživa u grimasama koje radite i pokušaju da vas imitira. Često pozivajte prijatelje i rodbinu kod vas u goste, jer bebe vole društvo, posebno ono koje mu posvećuje pažnju.

Ako vaša beba pokazuje znakove separacione anksioznosti, nemojte da se uznemiravate niti da se stidite, jednostavno budite strpljivi. To je u stvari znak koliko vas beba voli i koliko je za vas vezana. Bebe obično oko sedmog meseca postaju nervozne u društvu nepoznatih ljudi.

Ako beba počne plakati kad je uzme neko nepoznat odmah je uzmite kod sebe, sačekajte da se smiri u vašim rukama dok je druga osoba u blizini, a zatim nek se ta osoba igra i priča bebi dok je vi držite. Nakon toga pokušajte bebu dati toj osobi, ali nemojte se udaljavati.

Ako je beba mirna pokušajte izaći iz prostorije na nekoliko minuta, ako beba počne plakati i postane nervozna, vratite se i utešite je pa pokušajte ponovno za nekoliko minuta. S vremenom će vaša beba naučiti kako da kontroliše emocije, počeće da shvata da oseća tuge i nervoze ne traje večno i da će proći.

Deca imaju korist od druženja sa vršnjacima i zato se trudite da se redovno druži sa drugom decom. Kada pozivate drugu decu na druženje vežno je da obezbedite dovoljno igračaka tako da ne bude svađe i budite spremni da intervenišete ako dođe do svađe, a to je gotovo neizbežno.

DSC_4170

Treba li da vas zabrine što dete nije zainteresovano za druge ljude?

  • Neki od znakova koji bi trebalo da vas zabrinu i zbog kojih bi trebalo da potražite pomoć su:
  • Ako do prve godine života beba nije zainteresovana za apsolutno nikavo društvo osim vas i vašeg partnera.
  • Dete ne želi da komunicira čak ni s vama do prve godine života.
  • Ukoliko između prve i treće godine pokazuje agresiju i ne može provoditi vreme s drugom decom, a da se ne tuče.

Loše ponašanje vaše bebe može biti posledica straha ili nesigurnosti, a stručna osoba vam može dati prave savete šta da radite i kako da se ponašate da problem rešite. Neka deca jednostavno ne mogu da se suzdrže da svoje drugare ne grizu, a to se uglavnom dešava jer dete želi da istražuje nove aktivnosti i osećaje te jednostavno ispipava granice. U takvim slučajevima ostanite mirni i jednostavno, ali oštro recite vašem detetu „ne“ i sklonite ga od situacije u kojoj se nalazi. S druge strane pohvalite dete kada se lepo igra i podstičite lepo ponašanje. Sva deca su u jednom trenutku neprijateljski nastrojena prema vršnjacima, posebno kad je u pitanju svađa oko igračaka i tada nastupa agresivno ponašanje. Ali treba da znate da je njihovo ponašanje više posledica želje za učenjem i istraživanjem te izražavanjem drugačijih osećanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar